Екс-генсек НАТО закликає продовжити санкції проти РФ ще на рік

Екс-генсек НАТО закликає продовжити санкції проти РФ ще на рік
Андерс Фог Расмуссен

Режим санкцій, узгоджений країнами ЄС, зробив замало у питанні стримування Росії, вважає Расмуссен

Режим санкцій проти Росії слід продовжити щонайменше ще на рік. Таку думку у статті Financial Times висловив колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

За його словами, попри тверду позицію Європи Москва значною мірою лишається незворушною і почуває себе настільки вільно, що провела парламентські вибори на окупованій території Криму.

«Росія, як сама того забажає, грає безпекою своїх сусідів. Вона експортує руйнівні практики на внутрішню політику західних демократій. Причина цього проста: вона знає, що це може», – зазначив Расмуссен.

«Режим санкцій, узгоджений країнами ЄС, зробив замало у питанні стримування Росії. Саме тому, коли наступного тижня лідери ЄС зустрінуться для обговорення відносин з РФ, вони повинні принаймні розглянути питання про продовження існуючих санкцій протягом 12 місяців, а не шести», – заявив він.

За словами Расмуссена, наявні у ЄС засоби мають адаптуватися до нової реальності – виконання Мінських угод відбувається повільними темпами і шестимісячного строку недостатньо. Крім того, практика продовження санкцій на шість місяців є згубною, оскільки щоразу, коли знову постає питання про їх продовження, серед країн ЄС стає все менше єдності.

На його думку, продовження санкцій на довший строк піде на користь і внутрішній політиці окремих держав, де цим питанням менше спекулюватимуть під час виборчих кампаній.

«12-місячне продовження санкцій проти дій Росії в Україні буде потужним сигналом. Це продемонструє подібним до президента Путіна людям, які кидають виклик міжнародному праву, що європейські уряди, поряд із США, все ще можуть знайти в собі рішучість відповідати на великі проблеми нашого важкого десятиліття», – зазначив екс-генсек НАТО.

Як відомо, термін дії економічних санкцій проти РФ спливає 31 січня 2017 року.

Уряд Росії, готуючи бюджет на 2017–2019 роки, передбачив збереження санкцій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: