Екс-голова Вищого господарського суду України попросив політичного притулку в Австрії

Екс-голова Вищого господарського суду України попросив політичного притулку в Австрії
Екс-керівник Вищого господарського суду України Віктор Татьков

У слідства є підстави вважати, що Татьков може перешкоджати кримінальному провадженню

Екс-керівник Вищого господарського суду України Віктор Татьков, підозрюваний у незаконному втручанні в автоматизовану систему розподілу справ, попросив політичного притулку в Австрії.

Про це йдеться у відповідному рішенні Печерського райсуду Києва.

«Відповідно до повідомлення компетентних органів Республіки Австрія, ОСОБА_3 не погодився на спрощену процедуру видачі до України та подав запит на отримання притулку в Австрії, що свідчить про умисне його ухилення від слідства та суду», - йдеться в ухвалі суду.

У документі йдеться, що прокуратура просила обрати Татькову запобіжний захід у вигляді арешту, але суд не задовольнив клопотання. Обвинувачення наполягало, що для вручення Татькову повідомлення про підозру було вжито всіх необхідних заходів. Зокрема, після того, як він не з’явився за повісткою, підозру направили за місцем роботи - до ВГСУ. Суд, своєю чергою, спрямував її за місцем реєстрації Татькова, який на той час перебував у відпустці.

«Таким чином у слідства є достатньо підстав вважати, що підозрюваний ОСОБА_3, перебуваючи на волі, може здійснювати спроби переховуватися від органів досудового розслідування та суду, впливати на свідків, а також іншим чином перешкодити кримінальному провадженню та вчинити інші кримінальні правопорушення», - йдеться у клопотанні прокурора про арешт.

Суддя натомість зазначив, що обрання запобіжного заходу без участі підозрюваного можливе у випадку, коли він оголошений у міжнародний розшук. Проте у рішенні йдеться, що «станом на 08 лютого 2018 року ОСОБА_3 не перебуває у міжнародному розшуку».

Віктор Татьков перебував на посаді голови Вищого госпсуду України в 2010-2014 роках. 29 вересня 2016 року Верховна Рада звільнила Татькова з посади, оскільки він підпадав під дію закону про люстрацію.

Нагадаємо, ГПУ підозрює, що в 2011-2014 роках в автоматизовану комп’ютерну систему, яка розподіляла справи між суддями декількох господарських судів, було здійснено біля семи тисяч незаконних втручань. Прокуратура вважає, що організаторами схеми з втручання в процес незалежного розподілу справ стояли екс-голова ВГСУ Віктор Татьков та його колишній заступник Артур Ємельянов.

Читайте також матеріал «Главкома» «Господарі Феміди. В чому звинувачують тандем Ємельянова-Татькова»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: