Екс-прем'єр Великої Британії: після ліквідації Литвиненка Росія планувала й інші вбивства в Туманному Альбіоні

Екс-прем'єр Великої Британії: після ліквідації Литвиненка Росія планувала й інші вбивства в Туманному Альбіоні
theguardian.com

Можливо, смерть Березовського не випадкова?

Убивство Олександра Литвиненка було "наказом зверху", після якого Кремль планував й інші замахи на території Великої Британії. Про це пише у своїй новій книзі Гордон Браун, екс-прем'єр-міністр Великої Британії (2007–2010), - повідомляє The Guardian.

Згадуючи часи свого перебування на посаді прем'єра, Браун стверджує, що його «безпосередня проблема» із президентом Росії Володимиром Путіним виникла саме через справу Литвиненка.

«Ми розуміли, що його вбивство було замовлено верхівкою російської влади... і також ми розуміли, що можливі подальші вбивства на британській землі», - пише він.

«Дійсно, ми вважали, що планується нове вбивство. Це призвело до дипломатичного протистояння, яке присутнє в наших відносинах із Росією досі», - додає автор.

«Литвиненка було отруєно в листопаді 2006 року чаєм із радіоактивним полонієм у готелі Mayfair. Через кілька днів після початку роботи на посаді прем'єр-міністра у червні 2007 року Браун зіткнувся зі своєю першою дипломатичною кризою, коли Москва відмовилася видати Лондону одного з убивць Литвиненка Андрія Лугового».

Гордон Браун нагадує, що Велика Британія вислала чотирьох дипломатів із російського посольства на знак протесту. Москва відповіла «око за око».

«Після цього в липні 2007 року Скотланд-Ярд заарештував чеченця, якого нібито прислали до Лондона, щоб убити Бориса Березовського... Березовського було знайдено мертвим 2013-го року в особняку його колишньої дружини. Слідчий записав у вердикті, що через суперечливі дані не зміг дійти однозначного висновку про причину загибелі російського олігарха», - зазначає The Guardian.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: