Експерт: «Контрактна армія» не дорівнює «професійна»

Експерт: «Контрактна армія» не дорівнює «професійна»

Має місце умисна та цинічна підміна понять

У довоєнній України під поняттям «професійна армія» розумілася армія контрактна. Тобто мова йшла не про ефективність армії за рахунок професіоналізму військовослужбовців, а про спосіб комплектування на найманій основі на противагу призовному способу комплектування. Про це йдеться в статті В'ячеслава Целуйка, експерта Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, для «Главкому».
За його словами, тут мала місце умисна та цинічна підміна понять. «Справа в тому, що «професійна армія» і «контрактна армія» - не синоніми», - підкреслив Целуйко.
«Наприклад, армія Ізраїлю, яка об’єктивно вважається однією з кращих в світі за рівнем підготовки, комплектується переважно призовниками та резервістами. А ось армії багатьох африканських держав - саме контрактні, але за рідкісним винятком їх професійний рівень вкрай низький. Більш того, до початку російської агресії в лютому 2014 року українська армія була практично повністю контрактною, але назвати її «професійною» на той момент навряд чи у когось повернеться язик», - зазначив експерт.
Він додав, що контрактний спосіб комплектування може сприяти професіоналізації збройних сил, але лише за дотримання інших складових.
Більше читайте тут.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: