Експерт: Опалювальний сезон під загрозою зриву через борги по субсидіях

Експерт: Опалювальний сезон під загрозою зриву через борги по субсидіях

У проекті закону про Держбюджет на 2018 рік на субсидії закладено 55 млрд грн

Через брак грошей на субсидії опалювальний сезон знову під загрозою зриву, нестача коштів у державному бюджеті для оплати комунальних послуг може до кінця 2018 року досягти 40 млрд грн. Таку думку висловив у своєму матеріалі директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

«Згідно з оприлюдненим у понеділок, 9 жовтня, щотижневим звітом Держказначейської служби, дефіцит між запланованими на весь (!) рік засобами на оплату субсидій і фактично наданими (за 9 місяців!) послугами перевищив 2,2 млрд грн», - зазначив експерт .

Він нагадав, що влітку парламент вже приймав зміни до бюджету. Тоді до планового розпису в 47 млрд грн на субсидії додали ще 14 млрд грн. «Однак до кінця опалювального сезону розрив у потребах і бюджетному фінансуванні за найоптимістичнішими оцінками може досягти 10 млрд грн, у тому числі, тільки по Києву - 1,5 млрд грн. Тобто загальний обсяг потреб в субсидіях складе близько 71 млрд грн до кінця поточного року», - вважає Землянський.

Він також додав, що в проекті закону про Держбюджет на 2018 рік на субсидії закладено 55 млрд грн, тобто навіть менше, ніж підтверджена в поточному році потреба в коштах. Крім того, на відміну від попередніх років, коли субсидії вносилися в одну бюджетну статтю разом з пільгами, тепер фінансування пільг передали місцевим бюджетам. «В Асоціації міст оцінили додаткові витрати місцевих рад в «зайвих» 7 млрд грн, яких у міст, звичайно ж, немає. І які, звичайно ж, ніхто не збирається компенсувати незважаючи на фактично надані послуги», - пише експерт.

Він нагадав, що уряд вже робив кроки щодо перерозподілу коштів на субсидії між «улюбленими» регіонами. «Яскравим прикладом... є постанова 558-р, ухвалена урядом з голосу в кінці серпня з ініціативи Мінфіну. Суть документу в тому, що ним перерозподіляються 2,4 млрд грн з виділених додатково в бюджеті коштів на закриття боргів по субсидіях. Тільки з Києва вилучили 1,4 млрд грн», - нагадав Землянський. За його словами, в результаті тільки по Києву очікувана потреба в додатковому фінансуванні до кінця року складе не менше 1,7 млрд грн.

«Навіть якщо припустити, що ціна на газ буде збережена, то нестача коштів бюджету для покриття субсидій перевищить 20 млрд грн до кінця наступного року. В разі ж провалу переговорів Олександра Данилюка в Вашингтоні і, з урахуванням дефіциту місцевих бюджетів до цієї цифри сміливо можна буде додати ще 20 млрд грн додаткових витрат на субсидії населенню, оскільки кількість претендуючих на допомогу держави може вирости до 90% домогосподарств», - вважає експерт.

На його думку, сьогодні під загрозою проведення опалювального сезону в цілому по країні. Перш за все через обмеження газотранспортними компаніями обсягів поставки газу на енергетичні об'єкти міських і обласних підприємств комунальної енергетики (ТКЕ) через зростання боргів перед НАК «Нафтогаз України». Крім того, для ТКЕ це означає відсутність коштів на фінансування ремонтних робіт, обслуговування теплових мереж в необхідних обсягах, що призведе до збільшення аварійності і несвоєчасного усунення наслідків аварій.

«Якщо уряд в терміновому порядку не внесе зміни до Держбюджету цього року і не перегляне суми субсидій в документі на наступний рік, то фінансовий колапс енергосфери м'яко і безповоротно зітре останню грань між містом і селом, де водопровід, центральне опалення і каналізація давно вважаються недозволеною розкішшю», - підсумував експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: