Експерт прогнозує стабілізацію цін на бензин

Експерт прогнозує стабілізацію цін на бензин

Все залежить від політики нафтотрейдерів

Для подальшого росту цін на пальне є передумови, чи відбудеться чергове здорожчання – наразі залежить від політики трейдерів. Про це під час прес-конференції повідомив експерт нафтової галузі, заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.
«Протягом квітня місяця нафтопродукти на кордоні подорожчали на 15-20%. На сьогоднішній день зростання вартості палива на заправках імпортерів становило близько 8%. Отже, навіть якщо гривня залишиться на нинішньому рівні, ми бачимо, що є економічно обґрунтований потенціал для подальшого зростання цін. Чи буде це зростання? Це буде залежати від політики самих трейдерів. Вони зараз розуміють, що подальше підвищення вартості нафтопродуктів може призвести до суттєвого падіння попиту, оскільки ціни вже наблизилися до межі еластичності і відтоку споживачів, які раніше купували якісне паливо, до АЗС, які пропонують більш дешеве і менш якісне паливо, або до заправок тих, хто пропонує скраплений нафтовий газ», - сказав він.
Також, за словами Рябцева, нафтотрейдерам-імпортерам подальше зростання цін невигідно.
«Оскільки трейдери зараз працюють з обігу, а не за рахунок високої націнки, то їм такий перебіг подій невигідний. Тому можна припустити, що ті трейдери, які працюють на ринку із імпортним паливом будуть намагатися якомога більше відсунути оце економічно обґрунтоване подорожчання в сподіваннях, що на кордоні нафтопродукти подешевшають. У них є підстави сподіватися, що нафтопродукти на кордоні подешевшають, оскільки зменшилась спекулятивна частка отих нафтових котирувань, на які усі посилаються. Зараз відсутні будь-які фундаментальні чинники, які б могли спричинити зростання вартості нафтопродуктів на ту ж саму величину, на яку вони зросли протягом квітня місяця. Тому слід очікувати, що нафтопродукти на території України не будуть дорожчати далі, якщо не здешевіє нацвалюта», - сказав експерт.
Нагадаємо, вартість пального на вітчизняний АЗС зросла в середньому на 30 коп.
Джерело: УНН

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: