Експерт: треба віддати належне націоналістам – вони протягом десятиліть попереджували, що Росія є загрозою

Експерт: треба віддати належне націоналістам – вони протягом десятиліть попереджували, що Росія є загрозою

Хоча популярність ультраправих виросла за останні роки, але українці не готові за них голосувати

Ультраправі сили активно залучені у війну проти країни-агресора. Про це «Главкому» розповів дослідник ультраправих рухів в Україні та Росії, координатор напрямку документування «Восток – СОС» В’ячеслав Ліхачов. За його словами, люди, які сповідують крайньо праві погляди, на рівні індивідуальної мотивації були максимально мобілізованими та готовими захищати Україну, адже це та ідеологія, яку вони формували десятиліттями. «Їм треба віддати належне – вони протягом десятиліть стверджували, що Росія є загрозою. Коли відбулася агресія Росії проти України, армія, влада і суспільство були розгублені, тому націоналісти були серед тих, хто першими пішли фізично захищати Батьківщину, і вони були помітними», - пояснює Ліхачов.

Дослідник стверджує, що ультраправі були в авангарді протистояння ще до офіційного оголошення АТО. В свою чергу,під впливом російської пропаганди про «бандерівців» та «карателів» мобілізували населення, яке добре ставилось до Росії. «Тобто ультраправі, з одного боку, були захисниками країни, а з іншого – виступили маятником для розгойдування ситуації. Але я не став би перебільшувати масштаб впливу ультранаціоналістів на події. Війна почалася не тому, що повстало населення Донбасу, залякане загрозою з боку міфічних бандерівських карателів, а тому, що відбулося російське вторгнення», - запевняє Ліхачов.

На думку дослідника, ультраправі сформували свій символічний капітал на участі у війні і зараз намагаються його використати, намагаються говорити, що вони зупинили російську агресію.

Але, як стверджує Ліхачов, хоча популярність ультраправих і виросла порівняно з минулими роками, але на показники підтрикм на виборах це ніяк не вплинуло. «Подивіться на останні соцдослідження. Цифри говорять, що навіть «Свобода» не проходить. «Нацкорпус» та «Правий сектор», за результатами опитування, губляться на рівні статистичної похибки. Тобто люди все одно не готові за них голосувати в рамках нормального політичного змагального процесу», - пояснює експерт.

Детальніше тут: «В’ячеслав Ліхачов: Насильницькі дії з боку ультраправих знаходять позитивний відгук серед громадян»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: