Енергетичний комітет Європарламенту підтримав зміни, що завадять будівництву «Північного потоку-2»

Енергетичний комітет Європарламенту підтримав зміни, що завадять будівництву «Північного потоку-2»

Євродепутати ухвалили звіт голови комітету Єжи Бузека

Депутати Європарламенту з комітету промисловості, досліджень та енергетики підтримали зміни до газового законодавства, що мають перешкодити будівництву російського газогону.

Про це повідомляє «Польське радіо».

Євродепутати ухвалили звіт голови комітету Єжи Бузека, який тепер із сильною підтримкою почне перемовини з країнами ЄС щодо остаточної версії оновлених положень.

У запропонованих Єврокомісією у листопаді 2017 року змінах ідеться про те, щоб на усі газогони, зокрема ті, що імпортують сировину, поширювалася дія законодавства ЄС - Третього енергетичного пакету. Відсутність визеначеності призводила до різного тлумачення закону ЄС і дозволяла прибічникам «Північного потоку-2» просувати цей проект.

Екс-президент Європарламенту і автор звіту Єжи Бузек зазначив, що деякі положення в оновленому законі слід загострити та уточнити. Він запропонував, щоб у випадку, коли газогін поєднує країну ЄС із державою поза межами євроспільноти і проходить дном моря, євросоюзна директива поширювалася на територіальні води та виняткові економічні зони держав ЄС.

Крім того, Бузек запропонував, щоб держави ЄС мали право тимчасово виводити з-під дії директиви тільки газопроводи, збудовані до 8 листопада 2017 року, тобто до дати прийняття змін Єврокомісією. Під цю умову не підходить «Північний потік-2», завершення будівництва якого заплановане на кінець 2019 року.

Водночас жоден із таких винятків не може загрожувати диверсифікації та безпеці постачанню газу до Євросоюзу. До уваги потрібно також взяти економічні санкції, введені проти постачальника.

Раніше США пригрозили санкціями компаніям, які працюють над «Північним потоком-2».

Крім того, у Росії визнали: «Північному потоку-2» не вистачить труб, доведеться домовлятися з Україною

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: