Ескперт вважає посилення гривні лише сезонним

Ескперт вважає посилення гривні лише сезонним
Гривня укріпилася

За бажання, Нацбанк міг би ще більше укріпити національну валюту, але Уманський сумнівається в доцільності цього

В.о. міністра фінансів в уряді Юлії Тимошенко та перший заступник голови Мінфіну в Кабміні Яценюка Ігор Уманський вважає нинішнє посилення гривні сезонним фактором. Таку думку він висловив в інтерв’ю «Главкому».  

«У цьому немає нічого дивного - звичайний сезонний, літній фактор. Іде певне зниження ділової активності. Плюс, один із найбільших покупців валюти на ринку - «Нафтогаз» - в останній час з купівлею на ринок не виходив. Відповідно, не було тиску з боку попиту», - пояснив Уманський.

Він вважає, що, за бажання, Нацбанк міг би ще більше укріпити національну валюту. Але Уманський не впевнений, що треба це робити. «Коливання вгору-вниз - неправильні. За Конституцією, основне завдання НБУ - стабільність нацвалюти, про що всі забули. Про це саме йдеться і в законі про Нацбанк. Тобто питання не в рівні курсу як такого. А в тому, наскільки він стрибає вгору-вниз», - зазначив експерт.

При цьому Уманський вважає правильним, що зараз Нацбанк починає виходити на ринок, скуповувати валюту, знімаючи зайві пропозиції і не даючи гривні сильно укріпитися, і, в тому числі, поповнює золотовалютні резерви.

«Та от у 2016-му, наприклад, коли ми мали ситуацію з послабленням гривні, для мене незрозумілою була ситуація, коли Національний банк заходив і купляв валюту. Як можна було купити тоді валюту на $1,6 млрд? Ну, добре, ви номінально збільшили золотовалютні резерви, вписались у меморандум з МВФ, але ж ви таким чином і на економіку серйозно вплинули. Національний банк може і повинен використовувати різні інструменти. Але не можна переслідувати лише одну мету. Бо у нас, коли мова йде про інфляційне таргетування, ми забуваємо про курс, про економічне зростання. Ну, вибачте, але це теж ваші основні задачі. Треба шукати між ними баланс», - сказав екс-міністр.

Він вважає, що пересічного громадянина не повинно турбувати питання, який рівень інфляції, рівень курсу. «Вам треба розуміти, що у вас стабільна ситуація, є економічне зростання, є перспективи мати роботу чи знайти нову роботу, тобто будуть створюватися робочі місця. Таргетування, як і той самий номінальний курс, пересічного громадянина турбувати не повинні. Якщо курс не стрибає три рази на тиждень, людині може бути все одно, який він», - переконаний Уманський.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: