Facebook видалив 512 сторінок і акаунтів з російською пропагандою

Facebook видалив 512 сторінок і акаунтів з російською пропагандою

Дві інформаційні операції скеровувалися з Росії: одна з них проходила в цілому ряді країн, друга - окремо в Україні, заявили в компанії Facebook

Компанія Facebook видалила зі своєї соціальної мережі, а також мережі Instagram 512 сторінок і акаунтів, які використовувалися Росією в пропагандистських цілях.

Про це заявив глава відділу кібербезпеки компанії Натаніель Глейхер.

«Як ми виявили, дві інформаційні операції скеровувалися з Росії: одна з них проходила в цілому ряді країн, друга - окремо в Україні. Ми не виявили яких-небудь зв'язків між цими операціями, але в них використовувалася схожа тактика - створити мережу акаунтів, щоб таким чином приховати їх походження і цілі», - повідомив представник компанії Facebook.

В рамках боротьби з першою інформаційною операцією було видалено 364 сторінки і облікових записів в Facebook. Відзначається, що вони охоплювали країни Балтії, Центральної Азії, Кавказу, Центральної та Східної Європи. Видалені сторінки позиціонували себе як незалежні ЗМІ або спільноти за інтересами, проте було встановлено, що всі вони були пов'язані зі співробітниками російського інформаційного агентства «Спутник».

На сторінках публікувалися матеріали, що критикують НАТО, а також пов'язані з протестами і корупцією. Згідно з даними Facebook, на просування цих сторінок було витрачено в період з жовтня 2013 року по січень 2019 року 135 тисяч доларів.

Друга мережа, що діє в Україні, включала в себе 107 сторінок, облікових записів і груп в Facebook і 41 аккаунт в Instagram. З їх допомогою поширювалися новини, пов'язані з НАТО, протестами та охороною здоров'я.

У Facebook зазначають, що прийоми, які використовувалися при створенні і роботі двох розкритих пропагандистських мереж, схожі з тими, що застосовувалися напередодні проміжних виборів у США в 2018 році.

«Наші зусилля у сфері безпеки продовжуються, щоб допомогти нам бути на крок вперед і розкривати такого роду зловживання, особливо у зв'язку з важливими політичними явищами та виборами в Європі в цьому році», - заявив Глейхер.

Нагадаємо, у звіті EU vs Disinformation зазначається, що у 2018 році Україна фігурувала в 461-му з тисячі випадків дезінформації в російських ЗМІ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: