ФБР допитає Тимошенко у справі Лазаренка – ЗМІ

ФБР допитає Тимошенко у справі Лазаренка – ЗМІ

Група з Федерального бюро розслідувань США має намір опитати в Києві близько 30 осіб за цивільним позовом Лазаренка

Група слідчих з Федерального бюро розслідувань (ФБР) США прибула до Києва для опитування свідків у рамках цивільного позову екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка до уряду Сполучених Штатів.

Про це заявила головний редактор «Гордон» Олеся Бацман в коментарі виданню.

За інформацією її джерела, в списку ФБР – 30 осіб, серед яких – колишній прем'єр України, соратниця Лазаренка Юлія Тимошенко. Її мають намір допитати як свідка.

Очікується, що дані, які отримає ФБР в Україні, буде представлено на суді у США. Процес має розпочатися 15 січня 2017 року.

Павло Лазаренко був прем'єр-міністром України в 1996-1997 роках. Після конфлікту з президентом Леонідом Кучмою пішов в опозицію, а з початком кримінального розслідування втік за кордон.

У 1999 році він був затриманий в Нью-Йорку при спробі перетнути кордон за підробленим паспортом. У США Лазаренко звинувачувався у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки в 1994-1999 роках. У серпні 2006 року був засуджений судом в Каліфорнії до дев'яти років тюремного ув'язнення і штрафу в розмірі $10 мільйонів. 1 листопада 2012 року вийшов з американської в'язниці Terminal Island на свободу.

Протягом останніх 10 років триває судовий розгляд між департаментом юстиції США і захистом Лазаренка за право розпоряджатися заарештованими коштами та майном українського екс-чиновника.

Україна домагається повернення в країну заарештованих в США активів Лазаренка. В цілому американській системі правосуддя вдалося встановити місцезнаходження близько $250 мільйонів, які були виведені Лазаренком з України корупційним шляхом.

На етапі конфіскації майна на кошти Лазаренка претендувало багато сторін, включаючи самого українського екс-прем'єра, а також російську компанію «Газпром» і банк EuroFed, який був заснований Лазаренко в острівній державі Антигуа. Банк погодився піти на мирову з урядом США і зняв свої претензії на більшу частину грошей.

У листопаді 2014 року суд у Вашингтоні схвалив цю угоду, за якою $100 мільйонів на офшорних рахунках Лазаренка були розділені між банком на Антигуа і скарбницею США. В результаті рахунки острівного банку поповнилися на $25 мільйонів, а рахунки уряду США - на $75 мільйонів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: