Фермери пояснили, чому дорожчають кавуни

Фермери пояснили, чому дорожчають кавуни

Через шалену спеку на полях кавуни просто згорають

В Україні на пекучому сонці погоріли кавуни. Через неймовірну спеку херсонські фермери цього місяця зібрали менше якісного врожаю. Звідси і зросли ціни на баштан. Про це передає ТСН.

Власники баштану бідкаються, що через шалену спеку на полях кавуни просто згорають.

«Це надспека. Кавуну потрібно, щоб було градусів 20 вночі та 28-30 вдень. А у нас температура на поверхні піска досягала 60 градусів. Тобто стояти на піску без взуття неможливо. Звісно, і кавун же лежить на цьому піску», - говорить керівник фермерського господарства Юрій Покотілов, учасник фестивалю українського кавуна в місті Гола Пристань на Херсонщині.

Висока температура - вищі ціни. Цьогоріч на ярмарку кавуни продавали по 1,5-2 грн за кілограм. За дині правили по 4-5 грн. Але це оптові ціни. І вони, як для Херсонщини, чималі. У київських супермаркетах кавуни продають за 2-5 грн за кілограм. Дешевші – ті, що з баржі.

«Ранній кавун уже відійшов, середній попікся за такої температури. Ми зараз очікуємо на пізній кавун, це буде кінець серпня - початок вересня», - каже директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Олександр Паливода.

Спека вплинула і на баштанні рекорди. Цьогоріч переможці - дрібнуваті. Найважчий кавун – заважив трохи менше 18 кілограмів. Це коли торішні рекордсмени сягали аж 40 кілограмів. А от на категорію «найменший» гарбузик - спека не вплинула: 32 грами проти торішніх 42 грамів.

Кавуни та дині на стендах і вантажівках - це вже річ звична для гостей фестивалю. Тому наступного року фермери хочуть запросити людей кудись у село - щоби покупці могли побачити, як росте баштан, і купити солодку ягоду просто з поля.

Нагадаємо, минулого тижня кавуни з ланів Херсонщини, які вирушили до Києва на баржі по Дніпру, дісталися торгівельних мереж столиці. Баржа з кавунами вирушила по Дніпру до Києва вперше за останні 14 років. Цією подією поділився навіть прем’єр-міністр Володимир Гройсман у Facebok.

Проте деякі баржу з кавунами не оцінили та почали сміятися з новини, інші ж запевняли: тема річкового транспорту та приклад з кавунами – важливі. Після цього прем’єр-міністр Володимир Гройсман привітав українців з днем кавуна та подякував за гумор щодо баржі з кавунами, про яку він нещодавно писав у соціальний мережі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: