Форум видавців закликав підтримати Сущенка й Семену

Форум видавців закликав підтримати Сущенка й Семену

Форум видавців закликає зарубіжних письменників підтримати українських політв'язнів

Форум видавців закликає творчу інтелігенцію підтримати незаконно ув’язнених у Росії українських журналістів, зокрема Романа Сущенка й Миколу Семену.

Про це йдеться в ухваленому учасниками Форуму зверненні на захист журналістів, переслідуваних Москвою.

«Форум видавців закликає українських і зарубіжних письменників і видавців, журналістів, інших представників творчої інтелігенції до виявлення підтримки українців, що стали політичними в’язнями Кремля, серед яких є і сценаристи, і журналісти», - зазначають автори звернення.

Вони наголошують на важливості висловити підтримку Сущенку й Семені.

«Влучні слова і жести підтримки від відомих авторів, які мають мільйонні читацькі аудиторії, можуть за своєю дією бути порівнянними до потужних міжнародних дипломатичних зусиль по звільненню заручників російської влади», - підкреслюється в зверненні.

Як відомо, Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в «шпигунстві». У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву. Термін утримання Сущенка під вартою був подовжений до 30 вересня.

Справу проти Семени відкрили навесні 2016 року. За версією звинувачення, у статті про блокаду Криму журналіст закликав до порушення територіальної цілісності Росії. Миколі Семені загрожує до п’яти років позбавлення волі. Журналіст не визнає провини.

Київ, США, ЄС, правозахисні та міжнародні журналістські організації закликають Росію відмовитися від судового переслідування Миколи Семени і звільнити всіх політв'язнів в Криму.

На допиті ФСБ Семена заявив, що в своїх матеріалах реалізовував право на «вільне вираження думки».

4 серпня в Сімферополі підконтрольний російським окупантам фейковий суд відхилив всі клопотання захисту журналіста Семени. 

Міністерство закордонних справ України від 3 травня закликало російську владу анексованого Криму припинити переслідування українських журналістів на півострові, зокрема, Семени.

Читайте також статтю: Микола Семена: Життя кримчан стало складним і незрозумілим. Вони дуже потребують адекватної інформації

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: