Генпрокуратура має вибачитися перед банкіром «сім’ї» Януковича

Генпрокуратура має вибачитися перед банкіром «сім’ї» Януковича
Руслан Циплаков

Голова наглядової ради «Південкомбанку», якого силовики запідозрили у розкраданні мільярдів, через суд захистив свою честь і гідність

Печерський районний суд Києва зобов’язав Генеральну прокуратуру України спростувати офіційну інформацію щодо зловживань банкіром з Донецька Русланом Циплаковим.

Про це свідчить рішення суду від 11 вересня, повідомляє «Главком».

Як з’ясував суд, на початку травня цього року на сайті ГПУ було опубліковано повідомлення, в якому сказано про досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами розкрадання протягом 2011-2014 років службовими особами та акціонерами ПАТ «КБ «Південкомбанк» та ПАТ «Терра Банк» грошових коштів на загальну суму понад 4 млрд. грн. Зазначалося, що власником цих банків був Р. Циплаков.

У ГПУ також зауважили про доведені факти розкрадання 360 млн. грн ПАТ «Терра Банк», «у зв’язку з чим повідомлено про підозру у вчиненні розкрадань грошових коштів банків в особливо великих розмірах семи членам встановленої злочинної організації, на чолі з Р. Циплаковим».

Банкір Циплаков у суді заперечив свою причетність до «Терра Банку» протягом 2011-2014 років. Наголосив, що, відповідно, не міг обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків цієї фінустанови.

Водночас в позовній заяві Циплаков зазначив, що був акціонером ПАТ «КБ «Південкомбанк» і наразі є головою наглядової ради «Південкомбанку». Але додав: всі рішення наглядової ради з питань діяльності та організації банку приймаються більшістю голосів, а не одноособово.

Суддя Печерського райсуду Лариса Цокол дійшла висновків, що Кримінально-процесуальний кодекс гарантує презумпцію невинуватості, і особа вважається невинуватою допоки її вину не буде доведено і встановлено вироком суду, що набрав законної сили. Аналогічні трактування записані у Європейсьій Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та в рішеннях Європейського суду з прав людини в справі «Шагін проти України» і «Грабчук проти України».

«У цьому випадку слід врахувати те, що Генеральна прокуратура України, на яку покладено обов'язок щодо інформування суспільства про свою діяльність шляхом повідомлень у засобах масової інформації, повинна дотримуватись прав та законних інтересів осіб. Враховуючи те, що ГПУ в ході судового розгляду не довела того, що інформація, викладена на офіційному веб-сайті є достовірною, то така інформація судом визнається недостовірною», - зазначено в рішенні суду.

Таким чином, суд зобов'язав Генпрокуратуру спростувати недостовірну інформацію у той же спосіб, яким вона була поширена, розмістивши на офіційному веб-порталі шляхом опублікування не пізніше одного місяця з дня набрання рішенням суду законної сили.

За даним видання Finbalance, Руслан Циплаков вважається близьким до родини екс-президента Віктора Януковича. Йому належало 49,74% акцій «Південкомбанку».

Також Циплаков є співзасновником громадської організації «Федерація мотоциклетного спорту Донецької області» і разом з сином колишнього президента Віктором Януковичем-молодшим входив до президії Федерації автомобілістів України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: