Голова Конституційного суду Литви натякнув, що Венеційська комісія не є другом України

Голова Конституційного суду Литви натякнув, що Венеційська комісія не є другом України
Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас
Фото: Главком

Дайнюс Жалімас не розуміє, чому Україна із кожного питання звертається до Венеційської комісії

Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас вважає, що Венеційська комісія сама зраджує своїм принципам, коли вона підтримує такі Конституційні суди, як у Росії. Також він натякнув, що Венеційська комісія не є другом України.

Про це Жалімас заявив в інтерв’ю «Главкому».

«Литва має суверенне право накласти санкції на будь-яку людину, яка здійснює тяжкі міжнародні злочини. Литва принципово вчинила з російським Конституційним судом. Я б побажав усім країнам наслідувати цей приклад. Так, це була міжнародна конференція суддів (на яку не пустили голову Конституційного суду РФ Валерія Зорькіна та інших російських судді, які приймали рішення та визнали анексію Криму, - «Главком»), але, з іншого боку, це не була  конференція ООН, не конференція Ради Європи. Конференція мала статус неурядової. Я думаю, що на такі конференції будь-яка країна має право не пускати кого завгодно. Ця історія, до речі, дуже схожа на історію про останнє «Євробачення». Тоді Україні можна також дорікнути, що вона не пустила співачку з РФ», - сказав Жалімас.

За його словами, якщо Литві будуть загрожувати санкції за те, що вона карає осіб, які винні в агресії, то «можна буде пишатися такими санкціями».

«Я можу чесно сказати, що члени Венеційської комісії, в тому числі пан Букіккіо, неодноразово намагалися тиснути на нас, мовляв вони відкличуть цей захід з Литви. От вам і аналогії з «Євробаченням». Десь до березня було невідомо, чи відбудеться захід у Литві. Тому, що Венеційська комісія тиснула на всі можливі важелі, на мене, на міністра закордонних справ. Але згодом зрозуміли, що тиск на Литву нічого не дасть. На початку жовтня голова Конституційного суду РФ Валерій Зорькін у своїй статті в «Російській газеті» цю всю історію чудово описав. Мало з чим із написаного можу посперечатися. Він розповів, що голова Венеційської комісії неодноразово висловлював підтримку російській делегації. І навіть після конгресу він (Букіккіо) прислав лист-вибачення Зорькіну, що, на жаль, йому не вдалося вплинути на владу Литви. Отже, це питання риторичне. Чи дійсно Венеційська комісія в особі її голови є другом України?», - риторично запитує голова Конституційного суду Литви.

На думку Жалімаса, Венеційська комісія сама зраджує своїм принципам, коли вона підтримує такі Конституційні суди, як у Росії.

«Напрошується аналогія з позицією генерального секретаря Ради Європи, який дає нам зрозуміти, що для нас важливіше: цінності чи організація (нещодавно голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв заявив, що на зустрічі з групою Європейської народної партії Турбйорн Ягланд переконував депутатів зробити кроки для повернення Росії до асамблеї, - «Главком»). Це ж питання підіймалося паном Букіккіо неодноразово. Мовляв, якщо ми почнемо виключати такі суди, як Конституційний суд Російської Федерації, то організація просто розвалиться. Чи дійсно це так? Але наскільки буде дієвою організація, у якій перебувають міжнародні злочинці? Відповідь дуже проста», - зазначив очільник литовського суду.

Також він заявив, що не розуміє, чому Україна із кожного питання звертається до Венеційської комісії.

«Таке враження, що в Україні немає юристів. В даній ситуації ми відстоюємо європейські цінності. Ми хочемо сказати, що не можемо спілкуватися на рівних з людьми, які скоїли такі міжнародні злочини. І тут, навіть заклики пана Букіккіо вести діалог, а не займатися конфронтацією, наражаються на запитання: діалог з ким і про що? Діалог про те, як анексувати чужі держави, чужі території? Росіяни ж не визнають, що вони зробили. Наочний приклад – стаття Зорькіна. Він Литву і Україну називає неонацистськими державами, по духу близькими до нацизму. Тому, перепрошую, діалог про що?», - сказав Жалімас.

Голова Конституційного суду Литви  вважає, що неможливо вести діалог з судом, «який заперечує твоє право на існування», маючи на увазі анексію Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: