Голова Незалежної асоціації банків розказав, чого чекати восени на валютному ринку

Голова Незалежної асоціації банків розказав, чого чекати восени на валютному ринку
Екс-міністр економіки Роман Шпек
Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

Роман Шпек очікує зростання тиску на валютному ринку восени

Голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек спрогнозував, які чинники впливатимуть на валютний ринок восени. Про це він розказав в інтерв’ю «Главкому».

«Наразі гривня отримує дуже суттєву підтримку від зростання цін на такі товари українського експорту, як чорні метали та залізорудна сировина. Восени буде сезонне посилення коливань обмінного курсу, але воно не буде суттєвим. Тим, хто тримає вклади у гривні, наразі немає про що хвилюватися. Тим більше, що різниця у гривневих і валютних відсотках за депозитами зараз суттєва», - сказав він.

Шпек відзначив, що восени основним фактором впливу на курс гривні до долара буде сезонне погіршення балансу зовнішньої торгівлі.

«За прогнозом НБУ, в першому і другому кварталах дефіцит поточного рахунку був $0,8 та $0,6 млрд, а в третьому та четвертому вони очікують $1,7 і $1 млрд. Крім того, традиційно восени стають більшими девальваційні очікування. А з огляду на те, що доходи населення і бізнесу зростають, слід очікувати і збільшення попиту на валюту. Додаткову знервованість на ринку може створити невизначеність навколо наступного траншу МВФ. У серпні Україна виплатила МВФ $450 млн. Крім того, 1 вересня буде черговий платіж по реструктуризованих єврооблігаціях (це ще близько $500 млн), тому резерви можуть дещо розтанути. Це буде стримувати регулятор від істотних інтервенцій в разі зростання тиску на валютному ринку, тобто НБУ буде дозволяти гривні плавно девальвувати. Швидше НБУ буде поповнювати золотовалютні резерви в ті дні, коли пропозиція перевищуватиме попит, і тим самим не допускати сильних дисбалансів», - спрогнозував екс-міністр економіки, додавши, що очікує зростання тиску на валютному ринку.

За його словами, восени можливі коливання курсу, не виключено, що і в сторону зміцнення, «оскільки кілька великих гравців можуть впливати на ринок в значній мірі».

Раніше Шпек озвучив прогноз інфляції до кінця року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: