Голова Пенсійного фонду пообіцяв пенсії всім живим переселенцям

Голова Пенсійного фонду пообіцяв пенсії всім живим переселенцям

Є десятки тисяч осіб, які вже кілька місяців не з’являлись до органів Пенсійного фонду, відділень банку

Серед пенсіонерів-переселенців трапляються умовні «мертві душі». Про це «Главкому» повідомив голова Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.
«Якщо пенсіонер отримує гроші на банківську картку, то раз на рік він має прийти до банку або до Пенсійного фонду і показати, що він – реальна жива людина. Це ж стосується і пенсіонерів-переселенців, - зазначив він. – Ми проводимо таку ідентифікацію. І в нас в роботі є певна кількість осіб, щодо яких здійснюється перевірка. Бо є десятки тисяч осіб, які вже кілька місяців не з’являлись до органів Пенсійного фонду, відділень банку, і ми не знаємо, чи ці люди ще є серед живих, і чи виплати дійсно доходять до них».
Як розповів «Главкому» віце-прем’єр Розенко, за поданням СБУ були припинені пенсійні виплати 450 тисячам пенсіонерів, і лише 80 тисяч протягом трьох місяців звернулись до відповідних органів про поновлення виплат. Олексій Зарудний запевняє: «Як тільки людина з’являється у нас, показує, що вона є, що вона жива, всі виплати їй відновлюються».
«Наше завдання, щоб гроші дійшли до людини. Бо сьогодні є випадки, коли пенсія нараховується на картку, а знімає її людина, якій вона не належить, - розповів голова ПФУ. – І питання тут не в тому, де перебуває людина: чи на підконтрольній Україні території, чи ні, а в тому, щоб її кошти не пускали на незрозуміло які цілі».
Щоб уникнути таких ситуацій, було вирішено перевести пенсіонерів-переселенців на Ощадбанк і видати їм картки для нарахування коштів, що водночас будуть їхніми пенсійними посвідченнями.
Разом із тим планується адаптувати реєстр Пенсійного фонду із системами МВС, СБУ та Державної прикордонної служби. Таким чином можна буде відслідковувати переміщення осіб.
«Цей механізм дозволить нам спростити труднощі, пов’язані з ідентифікацією людей, створити такі умови, щоб людині не доводилось зайвий раз відвідувати Пенсійний фонд чи банк, нести якусь довідку, та контролювати, що виплати отримає людина, якій вони належать. Якщо ми бачимо по базах, що людина перебуває на непідконтрольних територіях, а її картка 3 чи 4 місяці «працює» тут, то ми будемо на це реагувати. Коли картка в черговий раз буде вставлена в банкомат, то той видасть напис: для підтвердження вам потрібно прийти туди-то. Тим, у кого є мобільні телефони, буде приходити SMS із таким текстом. Якщо людина жива, то вона прийде, і виплати будуть поновлені», - розкрив особливості роботи нової системи Олексій Зарудний, пообіцявши, що для інвалідів, людей, які не можуть пересуватися самостійно, буде розроблений інший порядок.
Та система пенсійних виплат переселенцям на базі Ощадбанку (на якій, як вже сказав віце-прем’єр Павло Розенко, будуть протестовані майбутні принципи для всієї пенсійної системи України) почне свою роботу не раніше 1 червня. А тим часом пенсіонерам-переселенцям, які позбавлені виплат, залишається лише чекати.
Більше читайте в матеріалі «Главкому» Пенсія не за горами. Як чиновники знущаються над переселенцями

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: