Грицак розкрив нові деталі операції із затримання французького терориста

Грицак розкрив нові деталі операції із затримання французького терориста
УНІАН

Коли йому дали в руки автомат Калашникова, стало ясно, що він не перший раз тримає зброю в руках

Затриманий Службою безпеки України громадянин Франції, підозрюваний в підготовці 15 терактів під час Євро-2016, грамотно уникав зовнішнього спостереження і використовував класичні прийоми спецслужб. Про це повідомив глава СБУ Василь Грицак, пише ЛІГА.net.

За його словами, українська спецслужба почала відпрацьовувати француза, який зацікавився зброєю, наприкінці 2015-го року. В ході операції з'ясувалося, що раніше спроба зловмисника придбати зброю в Сирії завершилася невдачею.

«Під час невимушених бесід він розповів, як незадоволений діяльністю французького уряду, міграційною політикою, яку він проводить, гостро критикував все, що відбувалося у Франції. При цьому він продовжував спроби придбати зброю. В рамках українського законодавства ми почали оперативну комбінацію, в ході якої йому таку можливість надали. Якщо людина твердо хоче купити зброю, твердо вирішила влаштувати проблеми у Франції - вона її все одно купить», - розповів Грицак.

Француз розповів, що вдома у нього діє підпільна організація вкрай правого спрямування, яка планує ряд терактів.

«Коли йому дали в руки автомат Калашникова, стало ясно, що він не перший раз тримає зброю в руках - фахівець це бачить, навіть по тому, як ліг палець уздовж коробки. Виявилося, що він дуже добре розбирається у вибухівці і вміє поводитися з нею, добре стріляє. При цьому він дуже добре йшов від зовнішнього спостереження, використовуючи класичні прийоми спецслужб», - зазначив глава СБУ.

За його словами, в Україну приїжджали ще кілька французів, контакти з якими були зафіксовані, і зараз з ними працюють французькі силовики. «В черговий раз приїхав інший громадянин з новою партією грошей для придбання зброї. Ми задокументували кожен крок. Вони робили це вкрай конспіративно і за лекалами спецслужб. Коли ми ознайомили французьких колег з нашою роботою по їх громадянам в Україні, вони були вкрай здивовані якістю операції», - заявив Грицак.

Оскільки частина злочину була здійснена на території України, з громадянином Франції проведуть роботу і українські правоохоронці у присутності французької сторони. У разі рішення Генпрокуратури може бути розглянуто питання його передачі.

21 травня 2016 року СБУ затримала громадянина Франції в пункті пропуску Ягодин. При ньому було 125 кг тротилу, 100 детонаторів, п'ять автоматів Калашникова, понад п'ять тисяч патронів, два протитанкових гранатомети РПГ і 18 пострілів до них, 20 балаклав.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: