«Харківським партизанам» дали 11 років тюрми за диверсії проти української армії

«Харківським партизанам» дали 11 років тюрми за диверсії проти української армії
Дмитро Волошко, Сергій Веселов і В'ячеслав Євтухов (зліва направо)
Фото: РИА Новости Украина

Протягом 2014-2015 років троє харків’ян здійснювали терористичні акти на території області

Жовтневий районний суд Харкова визнав винними харків’ян Сергія Велесова, В’ячеслава Євтухова і Дмитра Волошка в організації та проведенні низки терористичних актів у Харківській області, спрямованих на підрив боєздатності сил АТО (ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 258, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 396 КК України).

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 12 березня.

Слідство з’ясувало, що у серпні-вересні 2014 року Велесов за допомогою реактивного малогабаритного ручного вогнемету МРО-А обстріляв адміністративні будівлі Орджонікідзевського та Фрунзенського районних військових комісаріатів Харкова. Внаслідок цього була частково пошкоджена стіна будівлі військкомату, вибито скло в робочих кабінетах, порушена робота установи.

У вересні 2014 року Велесов загітував Євтухова разом продіяти організаційним процесам з підтримки сил АТО. З останнім був проведений інструктаж щодо обстрілу з вогнемету МРО-А приміщення приватної юридичної установи Outsourcing services group, що займалась збором гуманітарної допомоги для українських військовослужбовців.  У результаті вибуху завдано шкоди приміщенню офісу та автомобілю марки Nissan Armada, що належав власнику контори.

Також у терористів були спроби підірвати складські приміщення ТОВ «Легіон», на території яких знаходились ємності з пальним. Для цього вони встановили дві реактивні протитанкові гранати РПГ-22 з часовий механізм. Однак механізм вогнепальних пристроїв не спрацював.

Наступною ціллю терористів стала залізниця. Восени 2014 року Велесов із Євтуховим на залізничній станції «Залютіне» заклали міну СПМ на платформу, де стояв вантажний потяг з військовими тягачами «МТ-ЛБ-А». Внаслідок вибухів деформацій різних ступенів отримала військова техніка.

У січні 2015 року терористичний акт обвинувачені здійснили на залізничній станції «Шебелинка». Після активації міни СПМ на цистерні, що містила 55 тонн бензину, виникла пожежа, яка перекинулася іншу цистерну.

Наприкінці лютого - початку березня 2015 року вони зруйнували залізничний міст через річку Лопань, розташований на залізничному перегоні Новожаново-Основа, заклавши вибухівку-пластид. До цього злочину був долучений Волошко, який проводив відеозйомку вибуху.

Крім цього, Волошко від Євтухова знав про всі терористичні акти, які вони скоїли на території області.

Крім цього, у січні 2015 року бандити з реактивної штурмової гранати РШГ-1 підірвали будівлю ТОВ «Харківрегіонгазу». Натомість у їхніх планах було знищення ємності з газом, які розміщені на території вказаного підприємства.

У судовому засіданні Велесов, якого слідство вважає одним із організаторів дестабілізаційної ситуації в області, не визнав своєї провини. Він пояснив, що співробітники вибивали з нього визнання винуватості та фабрикували докази.

Обвинувачений Євтухов також вважає себе невинним. На суді заявив, що  працівники СБУ застосували до нього незаконні заходів психологічного та фізичного примусу.

Водночас Волошко повністю визнав себе винним та пояснив суду, що скоїв злочини, які зафіксувало досудове розслідування.

Таким чином, суд визнав винними Сергія Велесова і В’ячеслава Євтухова, ув’язнивши обох до 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Дмитру Волошку дали 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Усім трьом засудженим суд порахував майже два роки перебування під слідством за «законом Савченко» - з розрахунку 1 день попереднього ув'язнення за 2 дні позбавлення волі.

Окремо потерпілі установи та організації заявили до засуджених цивільні позови на загальну суму 840,2 тис. грн.

Сайт «Миротворець» вніс до своєї бази Велесова і Євтухова, назвавши їх харківськими «партизанами».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: