Хресний хід: правозахисники підозрюють Авакова у перевищенні повноважень

Хресний хід: правозахисники підозрюють Авакова у перевищенні повноважень
kievpravda.com

Обмеження мирних зібрань відбуваються у суворій відповідності до закону, судовим рішенням

Міністр внутрішніх справ не має повноважень на прийняття рішення про обмеження свободи мирних зібрань. Про це у коментарі «Главкому» сказала Олександра Матвійчук, голова правління міжнародної правозахисної групи «Центр громадянських свобод».

«Напевно, паралельно він подав позов до суду. Хресний хід почнеться завтра о шостій ранку. Теоретично у суду є цілий день для розгляду. Якщо ж перекриття вулиць здійснено на рівні Міністерства внутрішніх справ, то Аваков, очевидно, перевищив свої повноваження», - зазначила вона.

За словами Матвійчук, в Україні свобода мирних зібрань захищена статтею 39 Конституції і відповідною статтею Європейської конвенції про захист прав людини. «Вони говорять про те, що обмеження мирних зібрань відбуваються у суворій відповідності до закону, судовим рішенням... Будь-які заклики у Facebook міністра внутрішніх справ не можуть стати підставою для обмеження свободи мирних зібрань», - додала вона.

Правозахисниця підкреслила: без звернення до суду не можна перешкоджати навіть тим зібранням, які можуть бути потенційно небезпечними. «Якщо правоохоронні органи вважають, що є високий рівень небезпеки, і вони нездатні її нейтралізувати – тобто, розписуються у власній неспроможності виконати свій позитивний обов’язок, - тоді це питання має вирішуватися судом. І суд вже, відповідно до стандартів, має пройти вже триступеневий тест, наскільки ці обмеження дійсно є необхідними в демократичному суспільстві для захисту тих цілей, які в цьому випадку ставляться, і чи не можна було без цих обмежень досягти їх», - сказала Матвійчук.

Як повідомлялося, силами Нацполіціі і Нацгвардії - МВС заблоковано прохід ходи вулицями Києва. «Безпека громадян - вище за релігійні ритуали», - так пояснив своє рішення Аваков.

Про незаконність такого рішення раніше також висловився представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: