Іракський Курдистан проголосував за незалежність

Іракський Курдистан проголосував за незалежність

Президент Регіонального уряду Іракського Курдистану закликав уряд Іраку вступити з курдським урядом в «серйозний діалог»

Президент Регіонального уряду Іракського Курдистану Масуд Барзані заявив, що на референдумі перемогу здобули прихильники незалежності регіону.

 Про це передає Reuters.

Барзані виступив зі зверненням на місцевому телебаченню.

Він закликав уряд Іраку вступити з курдським урядом в «серйозний діалог» замість того, щоб «погрожувати».

«Можливо, нам доведеться зіткнутися з багатьма труднощами, але ми зможемо їх подолати», — наводить агентство слова Барзані.

Він також закликав світові держави з повагою поставитися до «волі мільйонів», тих, хто проголосував на референдумі.

Правом голосу на виборах мали 5,2 мільйона виборців. Взяти участь у голосуванні могли всі громадяни Іраку, зареєстровані в Іракському Курдистані або в курдських районах. Працювали 6846 виборчих дільниць та 1737 комісій.

У голосуванні брали участь не тільки провінції Ербіль, Сулейманія і Дохук, офіційно входять до складу курдської автономії, а й райони поза її межами, зокрема в провінціях Кіркук, Найнава, Салах-ад-Дін.

Для курдів, які живуть за межами Іраку, було організовано онлайн-голосування. Проти референдуму виступив офіційний Багдад, сусіди Іракського Курдистану, а також США і ООН. Туреччина та Іран почали навчання на кордоні з регіоном, а Іран закрив своє небо для авіасполучення.

Парламент Іраку проголосував за звільнення всіх курдських чиновників, які брали участь у референдумі, зажадав передати контроль над кордоном Курдистану і сусідніх країн Багдаду, а також вести всі переговори і угоди по нафті тільки з іракським урядом. 

Нагадаємо, 25 вересня в Іракському Курдистані розпочався сепаратистський референдум про незалежність.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погрожує військовим втручанням в Ірак у відповідь на референдум в курдському регіоні Іраку з питання про незалежність від Багдада.

Іракський парламент вимагає введення військ у спірні райони на півночі країни, які перебувають під контролем курдів, через проведення Іракським Курдистаном референдуму про незалежність.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: