Іран продовжить розробляти балістичні ракети, незважаючи на нові можливі санкції

Іран продовжить розробляти балістичні ракети, незважаючи на нові можливі санкції

Тегеран заявляє, що здатний збагатити уран до 20% за лічені дні

Тегеран продовжить розробку балістичних ракет, незважаючи на критику з США. За словами президента Ірану Хасана Роухані, така технологія не суперечить міжнародним угодам. «Ми будемо створювати озброєння, які нам необхідні, зберігати їх і застосовувати для захисту», - заявив Роухані в неділю, 29 жовтня, в парламенті країни.

У той же день віце-президент Ірану і куратор іранської атомної програми Алі Акбар Салехі заявив, що якщо Вашингтон продовжить тиск на Тегеран, то протягом чотирьох днів іранські вчені здатні збагатити уран з 4 до 20 відсотків.

«Ми все ж сподіваємося, що до цього справа не дійде і атомна угода залишиться в силі», - заявив Салехі на зустрічі з главою Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкією Амано в Тегерані. Він додав, що з 2015 року МАГАТЕ вже вісім разів підтвердило, що Іран дотримується договору. Сам Амано в ході візиту в Іран не робив ніяких заяв.

Палата представників США 26 жовтня схвалила законопроект, який передбачає нові санкції проти Ірану за розробку балістичних ракет. Як відзначають американські ЗМІ, документ складений таким чином, щоб не підривати виконання угоди про атомну програму, укладеного з Іраном «шісткою» міжнародних посередників. Для вступу в силу законопроект повинен бути схвалений Сенатом і підписаний президентом Дональдом Трампом.

Раніше Трамп, на відміну від лідерів інших великих держав, відмовився підтвердити, що Тегеран дотримується договір про ядерну програму. Він не оголосив про вихід з договору з Іраном, але дав Конгресу США 60 днів для прийняття рішення про відновлення економічних санкцій проти Тегерана, скасованих в рамках договору про атомну програму Ірану.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: