Єльченко: у Радбезі ООН слід поетапно скасувати право вето через агресію РФ

Єльченко: у Радбезі ООН слід поетапно скасувати право вето через агресію РФ
Постпред України при ООН Володимир Єльченко

Через зловживання РФ правом вето Рада безпеки ООН виявляється паралізованою, заявив Єльченко

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко вважає, що в Раді безпеки слід поетапно скасувати право вето через агресії з боку Росії.

Про це він написав у своїй статті в газеті «Дзеркало тижня».

«Через зловживання РФ правом вето Рада - чи то під час розгляду російсько-українського конфлікту і ситуації навколо збиття малайзійського літака МН17, чи то в питанні Солсбері й ситуації в Сирії - виявляється паралізованою. Переконані, що постійний член Ради Безпеки, коли він є стороною конфлікту, який розглядається Радою, має бути обмеженим у можливості застосування права вето з питання, в якому він - зацікавлена сторона», - пояснив дипломат.

За його словами, аналогічну норму передбачено також пунктом 3 статті 27 Статуту ООН, однак вона постійно ігнорується, як це було, наприклад, під час накладення Росією вето на проект резолюції РБ щодо територіальної цілісності України в березні 2014 року.

«Схожа ситуація мала місце і під час ще одного вето Росії - на проект резолюції Радбезу щодо створення міжнародного трибуналу для розслідування злочинів, пов'язаних зі збиттям МН17 у липні 2015 року. На цьому тлі особливо цинічно звучить російський наратив про те, що, мовляв, саме «інститут вето» дозволяє запобігти світовим війнам, оскільки примушує всіх членів ядерної п'ятірки шукати компроміс навіть у безвихідних ситуаціях», - додав Єльченко.

Саме тому Україна входить до кола країн-підписантів декларації на підтримку ініціативи про добровільне зобов'язання представників «постійної п'ятірки» Ради Безпеки щодо «відмови від використання права вето у випадках масових злодіянь», йдеться у матеріалі. 

Раніше Єльченко заявив, що російські війська в Криму «перевищили всі допустимі ліміти».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: