Євстратій Зоря розказав, як у 2012 році Янукович надурив усіх глав українських церков

Євстратій Зоря розказав, як у 2012 році Янукович надурив усіх глав українських церков
Євстратій Зоря

Янукович в 2012 році завадив зустрічі священнослужителів з тодішнім Президентом Європейської Ради

Секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій Зоря розповів, що у 2012 році президент Віктор Янукович надурив усіх глав українських церков.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Євстратій Зоря розповів, що шість років тому делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій мала вперше відвідати Брюссель.

«Були заплановані зустрічі на дуже високому рівні - зокрема з тодішнім Президентом Європейської Ради Ван Ромпеєм. Зустріч мала бути в середу. А напередодні в п‘ятницю бажання зустрітися з Радою виявила віце-прем‘єр Раїса Богатирьова - вона за розподілом обов‘язків в Уряді відповідала за гуманітарну політику. Пані Богатирьовій між іншим сказали про запланований візит - вона запропонувала підтримку, якщо щось потрібно. Їй подякували, повідомивши, що все вже приготовлене. Це було в п‘ятницю», - згадав Зоря.

За його словами, в неділю почали з Адміністрації президента обдзвонювати глав конфесій із терміновим запрошенням на середу на ранок на зустріч з Януковичем.

«До речі протягом першого року свого правління (з лютого 2010 по квітень 2011) Янукович взагалі повністю ігнорував ВРЦіРО - не лише зустрічей не було, але навіть на листи - жодної реакції. А тут таке термінове бажання!», - уточнив секретар Священного Синоду УПЦ КП.

Він підкреслив, що рішення було приймати складно, але глави конфесій погодилися між собою йти до президента Януковича.

«Янукович приблизно годину розповідав про підготовку до Євро-2012 (!), про дороги, стадіони...Нарешті, коли з‘явилася можливість, один з глав Церков сказав, що «сьогодні ми мали зустрічатися з іншим президентом», і чому так сталося, що нас змусили обирати між Києвом і Брюсселем. Далі дослівно - Янукович з посмішкою: - Так? Я цього не знав! Бачу, як обговорюють сьогоднішні заяви В. Януковича - багато слів, очевидно ним лише озвучених. А мені досить було особистого досвіду почути оте «я не знав», - зазначив Зоря.

Пізніше священники довідалися причину, чому був влаштований такий химерний аврал і за що Янукович заплатив такою ганьбою перед главами конфесій.

«Йому хтось сказав, що поїздка буде використана для того, щоби говорити про звільнення Юлії Тимошенко з в‘язниці. І тому треба поїздку не допустити. Зрештою брехня Януковича привела його до втечі та довічної ганьби. Юлія Тимошенко все ж таки вийшла з ув‘язнення. А з Президентом Ван Ромпеєм зустріч все одно відбулася - замість березня 2012-го у жовтні 2013-го, і на ній Рада одностайно підтримала угоду про асоціацію з ЄС. До речі, така одностайність справила у Брюсселі вагоме позитивне враження», - резюмував Зоря.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: