Київська облрада проголосувала за підписання договору про розмежування повноважень з центральною владою

Київська облрада проголосувала за підписання договору про розмежування повноважень з центральною владою
У зверненні депутатів наголошується, що реформа децентралізації влади має імітаційний характер

Київська облрада стала вже сьомою регіональною радою, яка підтримала договірні відносини з Кабміном

На позачерговій сесії Київської обласної ради депутати більшістю голосів затвердили звернення до Президента України та Прем'єр-міністра з вимогою підписати договір про розмежування повноважень між регіональною і центральною владою, повідомляється на офіційному сайті ради. За таке рішення проголосувало 57 обласних депутатів з 84.

Київська облрада стала вже сьомою регіональною радою, яка підтримала договірні відносини з Кабміном. Рішення було винесено на сесію депутатами від фракції «Батьківщина» і було підтримано фракціями «Самопоміч», «Опозиційний блок», «УКРОП» і «Свобода». Проти звернення виступили депутати від БПП. На їхню думку, такі договори суперечать Конституції України. Однак більшість депутатського корпусу розкритикувала Президента України та центральні органи влади і не підтримала ініціативу БПП про зняття з порядку денного рішення на підтримку договірних відносин. «Не потрібно нам тут говорити про руку Москви і залякувати нас центральною владою», - заявив депутат Ігор Сабій від фракції «Свобода».

У зверненні депутатів наголошується, що реформа децентралізації влади має імітаційний характер. «З огляду на викладене, пропонуємо: розглянути питання переходу до договірних відносин між Урядом, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування для розмежування повноважень», - йдеться у зверненні. Для впровадження договірних відносин депутати просять центральну владу за погодженням з обласними радами підготувати проекти змін до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації» та до Бюджетного Кодексу України.

В ході розгляду звернення на сесії глава Київоблради Анна Старикова заявила, що партії БПП і «Народний фронт» не дбають про інтереси громад, а просувають свої власні бізнес-інтереси. «А ви знаєте, що дві найбільші фракції в парламенті - БПП і «Народний фронт» - в першому читанні прийняли унікальний закон для нашої держави про створення офшорних зон? А що це таке для економіки держави, які сфери і яка підприємницька діяльність підпадає під ці офшори? Кондитерська, цукрова, автобусна промисловість. Розумієте?! А представник БПП нам каже, що не потрібно розглядати звернення про відповідальність Кабміну за реалізацію програм соціально-економічного розвитку. У нас реформи три роки йдуть, вже не реформи, а експерименти», - заявила вона.

Перший заступник голови Київоблради від партії «УКРОП» Володимир Майбоженко, коментуючи необхідність прийняття рішення, зазначив: «Якщо центральна влада нездатна вирішити проблеми людей, то поділіться повноваженнями. Чого ви так боїтеся цього? Наша громада, нам тут вирішувати. Нам створювати нашу державу. Нам боротися за єдність нашої держави. А після цього в школах будуть теплі батареї, діти будуть нагодовані, будуть пити гаряче молоко».

Ігор Сабій з фракції ВО «Свобода» в свою чергу заявив: «Нам два роки обіцяють, що війна закінчиться. І кожен раз, коли піднімається ціна на газ, коли піднімаються тарифи, коли росте долар, нам кажуть, що не можна критикувати владу, оскільки це на руку Москві. А хто все-таки говорить щось проти влади, значить, він працює на Москву. Треба розуміти, кому це вигідно - кому війна, а кому мати рідна! Ми повинні діяти в інтересах наших громадян - українців». Депутат вважає, що необхідно чітко розмежувати повноваження між Кабміном і областями. «І не треба нам тут говорити про руку Москви і залякувати нас центральною владою. Ми не повинні виконувати те, що нам каже обласна адміністрація. Ми аполітичний орган, нас вибирали люди. Ми повинні доносити до центральної влади те, що хочуть люди. А центральні органи, на жаль, глухі», - нарікає народний обранець.

Відзначимо, президент Петро Порошенко заявив, що пропозиції облрад про договірні відносини суперечать нормам Конституції і пригрозив розпуском цих облрад. «Ніяких договорів обласних рад з президентом не буде», - зазначив він.

Як повідомлялася раніше, відразу шість обласних рад України виступили на підтримку договірних відносин з центром. Рішення Одеської облради підтримали Житомирська, Кіровоградська, Хмельницька, Івано-Франківська і Полтавська облради.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: