Кіпр втрачає статус головного російського офшору

Кіпр втрачає статус головного російського офшору

Нові директиви Центробанку Кіпру ускладнюють можливість відмивати кошти

Відповідно до даних Центрального банку Кіпру на листопад 2018 року нерезиденти тримали в банках країни активів на 7,1 млрд. євро. Про це пише американське видання Bloomberg.

В основному нерезидентами є олігархи і бізнесмени із РФ. В 2012 році даний показник складав 21,5 млрд. євро. В 2017 році російські активи генерували 11% ВВП Кіпру. В 2012 році цей показник був 14%. Навіть Банк Кіпру переживає зменшення частки російських грошей в своїх активах. На сьогодні кількість російських рахунків складає лише 1,5%, а їх вартість лише 5,7% від загальної вартості. В 2014 році ці показники складали 2,4% і 9,9% відповідно. 

В листопаді 2018 року Центробанк Кіпру направив нові директиви, щодо роботи із рахунками підставних компаній, значно обмежуючи тим самим можливість працювати із російськими грошима. Внаслідок цього кіпрські банки навіть почати просили російських бізнесменів пояснити джерело походження коштів, які ті розмістили в країні. На сьогодні відомо про не менше два таких випадки.

Окрім того на рахунках кіпрських банків в 2018 році були заморожені активи, які належать Віктору Вексельбергу, який сам разом із його компаніями перебуває під санкціями Мінфіну США. В той же час Олег Дерипаска вирішив перевести свої активи із Джерсі до РФ замість кіпрських рахунків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: