Кліматолог пояснив, чому прогнози погоди для нашої країни не такі точні, як для інших країн Європи

Кліматолог пояснив, чому прогнози погоди для нашої країни не такі точні, як для інших країн Європи
Метеорологічна станція Долина на Франківщині

У світові центри прогнозу погоди надходить мало інформації з України і прогнози для нашої країни гірші, ніж для інших країн Європи

Кліматолог, старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, член Міжурядової групи експертів зі змін клімату (IPCC), кандидат фізико-математичних наук Світлана Краковська в інтерв’ю «Главкому» розповіла, що зараз людина може використовувати всі технічні засоби, аби стежити за змінами погоди в режимі реального часу. Але в Україні гідрометеорологічна мережа не достатньо підтримується урядом.

«Ми просто ризикуємо опинитися в ситуації, коли через відсутність вчасних спостережень не зможемо вчасно спрогнозувати небезпечне стихійне явище. Наприклад, коли зондування (спосіб отримання інформації про земну поверхню та розташовані на ній об'єкти шляхом реєстрації електромагнітного випромінювання, що відбивається від них, без безпосереднього контакту. – «Главком») потрібно проводити двічі на день, як це було раніше, ми проводимо один раз на два дні, й то вночі, хоча надпотужні і небезпечні хмари розвиваються саме вдень (радіозонди за допомогою кулі, наповненої гелієм, проводять виміри і передають на приймаючу станцію на землі з висоти 30 км), а деякі пункти взагалі закрили через відсутність зондів», - пояснила науковець.

Експерт зазначила, що через це у світові центри прогнозу погоди надходить мало інформації з України і прогнози для нашої країни гірші, ніж для інших країн Європи. «Самі собі шкодимо», - резюмувала кліматолог.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: