КНР продовжує будувати штучні острови в Південно-Китайському морі

КНР продовжує будувати штучні острови в Південно-Китайському морі
Риф Фіері-Кросс в архіпелазі Спратлі

За оцінками RAND Corp протиріччя в акваторії Південно-Китайського моря обігнали Тайванське питання як джерело можливого конфлікту між КНР і США

Відповідно до нових знімків супутників КНР продовжує процес створення штучних островів в Південно-Китайському морі і розвитку інфраструктури на вже створених. Так Пекін активно зайнятий розбудовою об’єктів на двох Парасельських островах, на які також претендує В’єтнам.

В той самий час, за оцінками американських експертів, КНР наближається до початку розгортання бойових літаків на аеродромах штучних островів архіпелагу Спратлі. Про це пише інформаційне агентство Reuters.

Сам очільник КНР Си Цзиньпін під час свого виступу на XIX зїзді КПК відзначив прогрес країни у створенні інфраструктури на островах і рифах Південно-Китайського моря. Зі свого боку речника Державного департаменту Майкл Кейві заявив про те, що США продовжують закликати КНР і інших учасників територіальних суперечок утриматися від подальшого намивання штучних островів і розвитку на них інфраструктури.

В той час як очільник Тихоокеанського командування США під час виступу в Сінгапурі на початку жовтня 2017 року заявив про те, що хоча Вашингтон і співпрацює із КНР по КНДР, однак не припинятиме діяльності по підтриманню норм міжнародного права в Південно-Китайському морі.

Нещодавно аналітичний центр RAND Corporation у своїй доповіді про можливість китайсько-американського конфлікту підняв Південно-Китайське море у рейтингу можливих причин. На сьогодні протиріччя в акваторії даного моря по можливості виникнення конфлікту між Вашингтоном і Пекіном обігнали Тайванську проблему, хоча і поступаються протиріччям на Корейському півострові. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: