Колишні акціонери ЮКОСа домоглися арешту двох брендів російської горілки

Колишні акціонери ЮКОСа домоглися арешту двох брендів російської горілки

Суд у Нідерландах наклав арешт на два російських бренди горілки Stolichnaya і Moskovskaya

Екс-акціонери компанії загрожують, що це «тільки початок». Росія має намір оскаржувати це рішення

Представник GML (холдингова компанія, що захищає інтереси колишніх мажоритарних акціонерів ЮКОСа) Джонатан Хілл повідомив, що акціонери наклали арешт в юрисдикції Нідерландів на горілчані торгові марки Stolichnaya і Moskovskaya, що належать Росії через федеральне казенне підприємство «Союзплодоімпорт».

Ці бренди можуть бути продані на публічному аукціоні у вересні, а виручені гроші попрямують колишнім акціонерам ЮКОСа в рахунок погашення компенсації на $50 млрд, сказав Хілл, повідомляє РБК.

ФКП «Союзплодоімпорт» вважає арешт товарних знаків на території Бенілюксу неправомірним, повідомила прес-секретар казенного підприємства Неллі Пугачова.

«Підприємство має намір оскаржити це рішення і впевнена, що арешт товарних знаків буде скасовано в судовому порядку», — сказала вона.

Про арешт брендів на вимогу екс-акціонерів ЮКОСа повідомило голландське видання NRC.

«Поки Російська Федерація ігнорує рішення міжнародних судів, ми будемо конфіскувати російську державну власність згідно з законом. Претензія на товарні знаки в Нідерландах — це тільки початок», — цитує видання слова Тіма Осборна, одного з представників екс-акціонерів ЮКОСа.

18 лютого Апеляційний суд Гааги відновив компанії Hulley Enterprises, Yukos Універсальний і Veteran Petroleum у правах на отримання від Росії $50 млрд за експропріацію ЮКОСа. З урахуванням накопичених відсотків обсяг претензій колишніх акціонерів компанії до російської влади досяг $57 млрд.

15 травня Росія оскаржила рішення Апеляційного суду в Нідерландах. Колишній топ-менеджер ЮКОСа і основний бенефіціар Group Menatep Limited Леонід Невзлін заявляв, що визнані потерпілими від дій російської влади будуть «використовувати всі доступні юрисдикції для визнання цього рішення, щоб заарештувати й стягнути кошти та майно Російської Федерації за кордоном». Права на бренд Stolichnaya і Moskovskaya за Росією нідерландський суд остаточно закріпив лише кілька місяців тому.

У січні Верховний суд Нідерландів остаточно підтвердив права Росії на використання горілчаних брендів Stolichnaya і Moskovskaya в Бельгії, Нідерландах і Люксембурзі. Тим самим було завершено 15-річний спір за ці бренди в країнах Бенілюкс між Росією і бізнесменом Юрієм Шефлером, власником SPI Group. Росія стверджувала, що в 1990-х ці марки були незаконно приватизовані.

В кінці 1990-х бізнесмен Юрій Шефлер заплатив за 43 відомих бренди, включаючи Stolichnaya і Moskovskaya, всього $300 тис. Пізніше Рахункова палата оцінила вартість марок на момент їх придбання не менш ніж в $400 млн. До 2015-го вартість тільки Stolichnaya і Moskovskaya досягала, за експертними оцінками, вже $2 млрд. Але мова йде про глобальну вартість марок — не лише про оцінки в Бельгії, Нідерландах і Люксембурзі.

Суперечка за право на горілчані марки триває в судах Австралії, США та Австрії (наприклад, австрійські суди вже двічі ставали на бік Росії). Представник GML не відповів на питання, чи планують колишні акціонери домагатися арештів горілчаних марок в якихось інших юрисдикціях.

Право Росії на бренди російський Верховний суд затвердив у 2001 році. У 2002 році був створений «Союзплодоімпорт», який і зайнявся судовим розглядом з SPI Group в інших країнах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: