Комітет Ради підтримав перейменування двох областей

Комітет Ради підтримав перейменування двох областей

Декомунізацію не спинити, — написав В’ятрович

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ВР підтримав пропозицію перейменувати Дніпропетровську і Кіровоградську області. Про це повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у Facebook.

«Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ВРУ підтримав пропозицію перейменувати Дніпропетровську область у Січеславську, а Кіровоградську у Кропивницьку. Декомунізацію не спинити», — написав В’ятрович.

Як повідомлялося у травні, понад 150 народних депутатів пропонують перейменувати Кіровоградську область у Кропивницьку. У липні 2016 року Верховна Рада ухвалила рішення про перейменування міста Кіровоград на Кропивницький. За відповідну постанову № 4222 проголосували 238 нардепів.

Таке рішення ухвалили з метою приведення назви міста Кіровоград Кіровоградської області відповідно до вимог закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

У квітні група народних депутатів подала законопроект про внесення змін до ст. 133 Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської області у Січеславську. Автори законодавчої ініціативи наголошують, що перейменування Дніпропетровської області пов’язане з необхідністю приведення назв таких географічних об’єктів у відповідність до вимог закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Назва області містить згадку про Григорія Петровського (1878-1958) - партійного, більшовицького та радянського діяча, керівника революційного руху та голови ЦВК УРСР, одного з організаторів Голодомору 1932-33 років та чільного діяча тоталітарного комуністичного режиму в Україні.

Нагадаємо, 19 травня 2016 року Верховна Рада перейменувала місто Дніпропетровськ на Дніпро. За відповідний проект постанови проголосували 247 народних депутатів. Рішення ухвалено на виконання закону про декомунізацію.

В лютому 2018 року у Дніпрі відбулося громадське обговорення ініціативи перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: