Компанія екснардепа від «Самопомочі» купила конфісковані активи «Газпрому» за заниженою ціною – ухвала суду

Компанія екснардепа від «Самопомочі» купила конфісковані активи «Газпрому» за заниженою ціною – ухвала суду

Частку «Газпрому» в «Газтранзиті» купив венчурний фонд «Голдмен» за 41 млн грн

Ілюстративне фото

Держава недорахувалася 600 млн грн

Інвестиційний фонд «Голдмен», який пов’язують із депутатом восьмого скликання від партії «Самопоміч» Андрієм Журжієм, купив за заниженою ціною 40% акцій компанії «Газтранзит» (раніше була власністю російського «Газпрому»). Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду України, повідомляють «Наші гроші».

Венчурний фонд, управляючим партнером якого була компанія Журжія, купив цей актив у держави за заниженою на 600 млн грн ціною.

У 2016 році Антимонопольний комітет України оштрафував «Газпром» на понад 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України. У 2017 році суд зобовязав російського газового монополіста виплатити в держбюждет України понад 171 млрд грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

40,2% акцій «Газпрому» в «Газтранзиті» продали 29 січня 2019 року на фондовій біржі ПФТС за ціною 41 млн грн.

Як з’ясувала Спеціалізована антикорупційна прокуратура, спочатку акції «Газтранзиту» були оцінені у 630 млн грн. Утім, пізніше відбулася ще одна оцінка пакету акцій, після якої вартість знизилась більш ніж вдесятеро - до 40 млн грн.

Таким чином продаж акцій за 41 млн грн завдав збитків державі на суму близько 600 млн грн.

Покупцем акцій «Газтранзиту»  виступив венчурний фонд «Голдмен» (кінцевий бенефіціар Андрій Нестеренко), а управляючим партнером фонду – ТОВ «Група компаній «Інвестиційні партнери» колишнього народного депутата Андрія Журжія.

17 січня 2020 року ухвалою Вищого антикорупційного суду акції «Голдмену» в «Газтранзиті» були визнані речовим доказом у кримінальному провадженні, на них накладено арешт.

У коментарі виданню «Наші гроші» Андрій Журжій заявив, що його компанія не була управляючим партнером венчурного фонду «Голдмен». Хоча про їхню співпрацю в угоді купівлі-продажу акцій «Газтранзиту» ще у лютому 2019 року повідомляло агенство «Інтерфакс Україна».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: