Країни НАТО обговорюють постачання винищувачів до України

Країни НАТО обговорюють постачання винищувачів до України
фото: Associated Press

НАТО можуть постачати військові літаки-винищувачі в Україну, проте кінцевого рішення ще немає

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час поїздки до Європи обговорив із союзниками в ЄС та НАТО, як збільшити тиск на РФ та допомогти Україні. 6 березня Блінкен на питання журналістів про те, чи дадуть США «зелене світло» країнам НАТО, якщо вони вирішать надавати Україні бойові літаки, Блінкен відповів ствердно. Це сталось через день після того, як президент Володимир Зеленський звернувся до членів Конгресу з проханням надати їх. Про це Ентоні Блінкен сказав у прямому ефірі американської новинної програми Face the Nation. Проте насправді така відповідь лише означає, що Вашингтон не проти, тривають переговори і, ймовірно, буде досягнута домовленість.

«Це отримує зелене світло», – відповів Блінкен, коли його запитали, чи може польський уряд, який є членом НАТО, відправити в Україну винищувачі.

«Насправді, ми зараз говоримо з нашими польськими друзями про те, що ми могли б зробити, щоб заповнити їхні потреби, якщо вони насправді вирішать надати ці винищувачі українцям. Що ми можемо зробити? Як ми можемо допомогти зробити так, щоб вони отримали чим засипати літаки, які вони передають українцям?», – сказав Блінкен.

Також Блінкен заявив в інтерв’ю CNN, що американці обговорюють із Євросоюзом перспективу відмови від покупки нафти у Росії. За його словами, зараз йдеться з європейськими партнерами, «щоб розглянути скоординовані дії у контексті перспективи заборони на імпорт російської нафти».

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після зустрічі з Блінкеном заявив, що є країни, готові надати нам літаки.

Нагадаємо, перед цим генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що літаків НАТО не повинно бути у повітряному просторі України.

Додамо, що кількома днями раніше Євросоюз передумав відправляти Україні винищувачі. За озвученою до того інформацією, Європа планувала відправити Україні 70 винищувачів, у тому числі 28 Міг-29 з Польщі, 12 зі Словаччини і 16 з Болгарії, а також 14 Су-25 з Болгарії.

Читайте також:


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: