Курди запропонували Багдаду компроміс щодо контролю іраксько-турецького кордону

Курди запропонували Багдаду компроміс щодо контролю іраксько-турецького кордону

Іракські сили погрожують в свою чергу наступом в разі відмови передати під контроль кордон із Туреччиною

Представники Курдської автономії в складі Іраку заявили в четвер про те, що запропонували Багдаду взаємно прийнятну формулу щодо контролю над важливим пунктом пропуску Фіш-Хабур на кордоні із Туреччиною. Саме через цю точку здійснюється експорт до Туреччини нафти із іракського Курдистану. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Суть пропозиції зводиться до спільного патрулювання пункту пропуску разом із можливістю залучення американських сил.

Про дану пропозицію із боку Ербіля стало відомо незадовго після ультиматуму із боку іракських збройних сил щодо можливості відновлення наступу на курдські позиції, якщо останні не передаватимуть під контроль Багдаду ділянки іраксько-турецького кордону. Центральний уряд підозрює, що таке затягування може використатися курдськими силами для укріплення оборони перед можливими майбутніми боями.

Окрім пропозиції щодо спільного контролю над частиною кордону, яка була формально зроблена 31 жовтня, курди також запропонували Багдаду проголосити припинення вогню на всій лінії протистояння, продовження спільної боротьби проти «Ісламської держави» і розгортання на спірних територіях Іраку спільних воїнських контингентів. В свою чергу Багдад, якщо орієнтуватися на заяви прем’єр-міністра Хайдера Аль-Абаді, відмовляється вести із курдами переговори  політичних питань, а готовий займатися виключно технічними проблемами, поки Ербіль не відмовиться від результатів референдуму щодо проголошення незалежності Курдистану. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: