Кузбасом тепер керуватиме бізнес-партнер друга Путіна

Кузбасом тепер керуватиме бізнес-партнер друга Путіна
Сергій Цивільов

Цивільов народився у Маріуполі, однак майже все життя прожив в РФ, де й робив кар'єру

1 квітня, через тиждень після пожежі в торговому центрі «Зимова вишня», в якому загинули не менше 64 людей, губернатор Кемеровської області Аман Тулєєв подав у відставку. Тимчасово виконуючим обов'язки губернатора став його 56-річний заступник Сергій Цивільов - колишній військовий і бізнес-партнер друга Путіна Геннадія Тимченко.

Про те, що саме Цивільов змінить Тулєєва на чолі Кузбасу, почали говорити ще на початку березня, коли підприємець вперше став чиновником і зайняв пост віце-губернатора регіону, до якого до цього не мав ніякого відношення, пише «Медуза».

Сергій Цивільов - колишній військовий. Уродженець українського Маріуполя (тоді місто ще називався Жданов), Цивільов закінчив військово-морське училище імені Нахімова в окупованому нині Севастополі і служив на флоті до 1994 року, досягнувши звання капітана 3 рангу. Друга вища освіта у чиновника економічна - у 1999 році він закінчив в Петербурзі місцевий Університет економіки і фінансів за спеціальністю «Фінанси і кредит». Паралельно з навчанням Цивільов працював головою служби безпеки петербурзької філії банку «Аерофлот», який в 1997 році збанкрутував.

У 1997 році Цивільов разом з братом Валерієм та Ігорем Соболевським створив в Петербурзі юридичну фірму «Нортек», яка проіснувала 15 років. Прізвище, ім'я та по батькові партнера Цівілевих по «Нортек» повністю збігаються з даними однокурсника Володимира Путіна і колишнього заступника голови Слідчого комітету РФ Ігоря Соболевського, якого згадували в своїх телефонних розмовах члени так званого тамбовського ОЗУ.

На початку 2010-х років Сергій Цивільов зацікавився гірничодобувним бізнесом. У 2012 році він став заступником голови ради директорів групи «Колмар» - в тому ж році «Інтегро», що належить Михайлу Прохорову, продала її контрольний пакет структурам Геннадія Тимченко, мільярдера і близького друга Володимира Путіна. Зараз компанія Volga Group, яка об'єднує активи Тимченко, володіє 30% «Колмар»; інші 70% до відходу на держслужбу належали Сергію Цивільову. Займається компанія видобутком вугілля - в першу чергу в Якутії; її виручка може становити близько 4 мільярдів рублів на рік.

У 2014 році Сергій Цивільов став гендиректором «Колмар». Своїми досягненнями на чолі компанії Цивільов пишався - він охоче розповідав пресі про те, як створює в регіоні робочі місця, розвиває індустрію і запускає соціальні програми.

Спілкувався на новій роботі Цивільов і з Володимиром Путіним. У вересні 2016 року президент зустрічався з далекосхідними «перспективними інвесторами» в рамках Східного економічного форуму у Владивостоці. На зустрічі Цивільов просив підтримати спільні проекти «Колмар» з японськими компаніями.

27 лютого 2018 року Цивільов зустрівся з Путіним вже в Кремлі - і виклав йому коротку новітню історію «Колмар». «Ми почали в 2014 році практично з нуля, а на сьогодні ми вже маємо шахту, розріз, одну збагачувальну фабрику в роботі, другу закінчимо через місяць», - доповідав бізнесмен, обіцяючи добути за 2018 рік 6,5 мільйона тонн вугілля (в півтора рази більше, ніж в 2017-м).

«Починали ви з досить скромних позицій, і за досить короткий період часу мали солідні результати», - зазначив Путін. Через три дні, 2 березня, Цивільов був призначений віце-губернатором Кемеровської області. Тоді ж російські ЗМІ повідомили, що саме Цивільов змінить Амана Тулєєва на посаді глави Кузбасу після президентських виборів 18 березня.

У січні 2018 року Цивільов викупив 30% акцій компанії у Андрія Бокарева, який, в свою чергу, придбав свої акції «Колмар» у швейцарській енергетичної торгової компанії Gunvor, співвласником якої до введення американських санкцій в 2014 році був той же Геннадій Тимченко. Саме Бокарев - єдиний, хто пов'язував Цівільова з Кузбасом до його недавнього призначення в адміністрацію Кемеровській області: колишній акціонер «Колмар» також є головою ради директорів «Кузбасрозрізвугілля», другий компанії в Росії за обсягом видобутку вугілля.

Свій бізнес після приходу на держслужбу Цивільов передав родичам - контрольний пакет «Колмар» тепер належить його дружині, а управляє компанією брат і давній партнер чиновника Валерій Цивільов.

Після пожежі в «Зимовій вишні» саме Цивільов - разом з іншим віце-губернатором Володимиром Черновим - взяв на себе спілкування з родичами. 27 березня на стихійному мітингу, який зібрався на площі біля адміністрації Кемеровської області, Цивільов і Чернов кілька годин спілкувалися з його учасниками, обіцяючи компенсації постраждалим і об'єктивне розслідування причин пожежі.

Зокрема, в ході мітингу саме Цивільов дорікнув Ігоря Вострикова, що втратив у пожежі дружину, сестру і трьох дітей, в тому, що він «піариться на трагедії», - а через деякий час став на одне коліно і попросив вибачення у потерпілих. Згодом у розмові з кореспондентом «Комерсанта» Андрієм Колесниковим Цивільов заявив, що «коли нападають [на чиновників], це повинно припинятися», а також назвав мітинг «спробою дискредитації влади».

У своєму першому зверненні до жителів Кузбасу на посаді губернатора Цивільов теж говорив в основному про «Зимову вишню». Він заявив, що зробить все для того, щоб винні у пожежі «понесли найсуворіше покарання», а також запевнив, що реалізує «всі ініціативи та рішення щодо розвитку регіону».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: