Лікарка-дієтолог пояснила, як восени позбутися депресії

Лікарка-дієтолог пояснила, як восени позбутися депресії

Скиталінська радить зараз щодня їсти сезонну їжу - яблука, зелень, виноград, горіхи, насіння соняшника та гарбуза

Восени люди почувають себе пригніченими, оскільки сонця стає менше і після періоду відпусток наступає навантаження на роботі. За настрій в організмі відповідають нейромедіатори, які містять певні речовини, що  впливають на нервові клітини. Тому зараз треба їсти сезонну їжу – яблука, горіхи, виноград, насіння соняшника та гарбуза, зелень. Такі поради дала лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Наступає осінь і багато людей, повернувшись із відпусток, відвівши дітей в школу, починають відчувати себе у пригніченому стані.  «Вони відчувають, що щось не так, і сонце не так світить, і життя не таке, бо сонця дійсно стає менше, доводиться рано вставати, поспішати на роботу. Коли людина знаходиться в пригніченому настрої, вона погано приймає рішення, робить неправильний вибір. Такий стан часто називають осінньою депресією. Але треба відрізняти поняття депресії від пригніченого стану».

Депресія- це хвороба, яка характеризується тим, що в людини бувають довготривалі періоди поганого настрою, втрати інтересу до життя, втрати інтересу до основних базових речей – їжа, секс, спілкування з людьми.

А поганий настрій, пригнічення властиве всім людям.

«В чому молекулярна причина цього пригніченого настрою? Всіма нашими емоціями, настроями, вчинками керують нейромедіатори. Це певні речовини, пені молекули, які з’єднують нервові клітини мозку між собою. Адже нервові клітини мозку між собою не з’єднуються, лише контактують, між ними є ось ця певна речовина, що впливає на їхню активність. Мозок людини споживає 20% енергії, яку отримує весь організм. Тому наскільки нейромедіатори збуджують наші нервові клітини і залежить стан настрою – сум, радість тощо», - говорить лікарка-дієтолог.

Є кілька видів нейромедіаторів. «Деякі речовини можуть пригнічувати їх роботу, відповідно вони не зможуть збуджувати нервові клітини. Наприклад, якщо серотоніну в мозку мало, то і настрій буде поганий, щоб людина не з’їла», -продовжує Скиталінська.

Щоб підвищити рівень нероймедіаторів, лікарка радить зараз щодня їсти сезонну їжу -  яблука, зелень, виноград, горіхи, насіння соняшника та гарбуза. Виключити з раціону солодкі шипучі напої. Адже вони містять замінник цукру – аспартам.

До салатів додавати розмочене насіння льону. Вдень рекомендовано випивати 1-2 чашки кави, зелений чай або накришити в банку яблук , залити суміш водою і вживати протягом дня.

Значну увагу лікарка приділяє сну. «На наш настрій впливає і сон. Якщо людина погано спить протягом ночі, або довго не може заснути, це означає, що мелатонін в організмі не виділяється. Адже мелатонін – це гормон сну. Для того, щоб він виділявся у потрібній кількості і ви в кінцевому результаті виспалися, то має бути абсолютна темрява у кімнаті. Якщо не вдається зашторити в кімнаті вікна, а з вулиці б’є ліхтар, то одягайте на очі маски», - рекомендує лікар.

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: