Лутковська розхвалила Медведчука, який «працює дуже професійно»

Лутковська розхвалила Медведчука, який «працює дуже професійно»

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська

Фото: Главком

Лутковська розповіла, що з Медведчуком вони спілкуються кожного разу, коли він приїздить до Мінська

Після півторарічного застою сьогодні у переговорах з обміну полоненими стався великий прорив. Завдяки професійній роботі Віктора Медведчука, гуманітарна підгрупа нині працює з конкретними списками утримуваних осіб. Про це в інтерв’ю «Публічним людям» розповіла уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

Лутковська нагадала, що до складу гуманітарної підгрупи Мінської тристоронньої контактної групи входить Ірина Геращенко і Віктор Медведчук.

«Юрій Качанов, який є керівником центру зі звільнення полонених від СБУ, і я входимо до складу цієї підгрупи як експерти», — уточнила уповноважена ВР з прав людини.

Коментуючи запитання, від кого залежить звільнення полонених, Лутковська відзначила, що не знає, хто впливає на президента РФ Путіна. Водночас вона заперечила тезу про відсутність механізму звільнення.

«Механізм є. На сьогодні є великий прорив у переговорах. Я бачу досить активну роботу і Ірини Геращенко, і Віктора Медведчука, які перейшли на Мінських переговорах до конкретних списків. Ми розбираємося з конкретними прізвищами. Це дуже важливо, тому що півтора року цього не було», — пояснила Лутковська.

З її слів, із Медведчуком вони спілкуються кожного разу, коли він приїздить до Мінська.

«Як тільки він приїжджає в Мінськ, відповідно, і я туди приїжджаю. …За чотири місяці, які я долучена до процесу, це було тричі. І усі три рази ми спілкувались», — підкреслила чиновниця.

Медведчук не тільки активно працює у Мінській групі, а й працює дуже професійно, наголосила Валерія Лутковська.

«Обмін, який стосується безпосередньо громадян Російської Федерації, які опинились у місцях позбавлення волі за рішеннями українських судів, і обмін тих українців, яких утримують в Росії, – їх там понад 300 осіб… але ви маєте розуміти, що серед них є різні люди. Є ті, яких ми називаємо, умовно кажучи, політичними в’язнями, до яких належить і Сущенко, і Сєнцов, і Кольченко, і Карпюк, і Клих. А є ті, хто поїхали на роботу в Росію, там були зупинені, обшукані, у них були знайдені, наприклад, наркотичні речовини», — повідомила уповноважена ВР з прав людини.

На сьогодні, за інформацією чиновниці, в Україні ув’язнені понад триста росіян, проте обговорювати обміни у Російській Федерації — не компетенція Мінської робочої групи.

«У Мінську ми обговорюємо звільнення виключно тих незаконно затриманих осіб, які перебувають на території так званих ДНР і ЛНР, і їх повернення  на підконтрольну територію. Питання стосовно звільнення українців, які утримуються на території Росії, обговорюється на іншому політичному рівні», — пояснила Валерія Лутковська.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: