Лутковська закликала Луценка розслідувати злочини каральної психіатрії часів СРСР

Лутковська закликала Луценка розслідувати злочини каральної психіатрії часів СРСР

Відповідне звернення омбудсмен направила після початку виїмки у Дніпрі документів психлікарні із суворим наглядом

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала генерального прокурора Юрія Луценка розслідувати злочини каральної психіатрії часів СРСР. Відповідне звернення омбудсмен направила після початку виїмки у Дніпрі документів з Української психіатричної лікарні з суворим наглядом МОЗ.

«Задля встановлення історичної справедливості ми зобов’язані провести ретельне розслідування злочинів тих часів, з особливою увагою підійти до вивчення цих документів з огляду на їх значущість для сфери захисту прав людини і недопущення повторення існування каральної психіатрії задля боротьби із інакомисленням», - сказано в ньому.

Лутковська зазначила, що, на її думку, аналіз документів, що зберігались у вказаній лікарні має проводитись не психіатрами системи охорони здоров'я, а фахівцями, які зможуть оцінити історичну цінність цих документів для національної пам'яті, із врахуванням законодавства в сфері захисту персональних даних.

«Вважаю, що цей аналіз має призвести до оцінки і кримінальної складової цієї частини нашого минулого. У зв’язку з вищевикладеним звертаюся до генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням ініціювати досудове розслідування злочинів щодо переслідування осіб з використанням системи психіатрії задля ізоляції особи та придушення свободи слова», - підкреслила вона.

Нагадаємо, наприкінці січня комісія Міністерства охорони здоров'я виявила у психіатричній лікарні Дніпра докази застосування щодо пацієнтів за часів СРСР так званої каральної психіатрії.

«У лікарню потрапляли люди з діагнозом «вялотекущая шизофрения». Ніде в світі, окрім Совєтського Союзу, такого діагнозу не існувало! За цим сфабрикованим діагнозом людей, таких як Анатолій Лупиніс або Леонід Плющ, проти волі утримували в лікарні суворого нагляду. До лікарні в місті Дніпрі спрямовували «пацієнтів» із України, Молдови, Білорусі та Прибалтики», - повідомила 1 серпня очільник МОЗ Уляна Супрун.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: