Медведчук побачив утрату економічної незалежності України і назвав її причини

Він вважає членство України в СОТ і ЗВТ з ЄС зовнішньоекономічними провалами України

На думку глави «Українського вибору» Віктора Медведчука, членство України в СОТ і підписання договору про Зону вільної торгівлі з ЄС - найбільш гучні зовнішньоекономічні провали України. Про це він написав у своєму блозі.
Медведчук стверджує, що вступивши 16 травня 2008 року в СОТ, Україна як слід не підготувалася до цього кроку.
«Гучні обіцянки - отримати 1-2% приросту ВВП щорічно, наростити приток іноземних інвестицій до $5 млрд на рік, тріумфально вийти на міжнародні ринки - виявилися порожніми словами. Уже в 2012-му Україна змушена була визнати невигідність умов членства в СОТ і навіть подала заявку на перегляд мит по 371 (!) тарифній позиції. Однак члени СОТ відмовилися йти на поступки Києву. Ще одна спроба переглянути вкрай невигідні для нашої країни умови членства в СОТ була зроблена вже представниками євроінтеграційної команди... В 2014-му Київ зарезервував право підняти питання про збільшення імпортних мит в торгівлі з членами СОТ. Однак і цю заявку наші «стратегічні торгові партнери» залишили без уваги», - зазначив Медведчук.
На його думку, збитки України від членства в СОТ виявилися катастрофічними. «Найбільше постраждали аграрії. Правилами СОТ дотації для сільгоспвиробників з боку держави обмежувалися аж... $1,1 млрд на рік... У результаті вже до 2011-го, через три роки після вступу до СОТ, агропромисловий комплекс України втратив 500 тис. робочих місць», - уточнив Медведчук.
З його слів, лобісти форсованого вступу України в СОТ не тільки не понесли відповідальності за завдані державі збитки, а й розгорнули активну кампанію по створенню «поглибленої і всеохопної» ЗВТ між Україною та ЄС у 2014 році.
«Уже через місяць після початку дії ЗВТ українські товаровиробники в повний голос заговорили про провал, обман і фікції так званого стратегічного партнерства з ЄС в рамках зони вільної торгівлі. Україна зіткнулася з дискримінаційними нормами: з одного боку сміховинні квоти, жорсткі обмеження для українських виробників, з іншого - вимоги єврочиновників до Києва виконувати всі норми ЗВТ. Після скандальних вимог ЄС відмовитися від мораторію на експорт лісу-кругляку і від підвищення мит на імпорт металобрухту навіть прихильники євроінтеграції визнали, що ЗВТ з ЄС суперечить інтересам України», - підкреслив Медведчук.
Нинішні «реформи», за словами політика, як і «реформи» восьмирічної давності, обернулися колапсом економіки і, по суті, призвели до втрати економічної незалежності України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: