Медведчук розказав, де ховається порятунок української економіки: звичайно, в Росії

Медведчук розказав, де ховається порятунок української економіки: звичайно, в Росії
Фото rian.com.ua

Ні ЗВТ з ЄС, ні ЗВТ з Канадою, ні ЗВТ з Індонезією не зможуть компенсувати Україні російський ринок збуту, - Медведчук

Зона вільної торгівлі з ЄС, про яку так багато говорили українські чиновники, для України обернулася катастрофічним провалом в економіці, «поглибленою і всеохоплюючою» вона стала виключно для ЄС, вважає лідер Руху «Український вибір - Право народу» Віктор Медведчук.

За словами політика, суворі євроінтеграційні будні змусили українських промисловців і аграріїв раз і назавжди забути про експансію на європейські ринки. «Проте відповідальності (навіть політичної) євроінтегратори так і не понесли. Більш того, сьогодні вони намагаються впровадити основи так званої нової економічної стратегії - «флюгерної» політики. У Києві то розглядають можливість введення ЗВТ з країнами Західної Африки, то шукають «стратегічних партнерів» в Південній Америці, то намагаються підкорити Корею і Китай, то створюють зону вільної торгівлі з Канадою», - дивується Медведчук.

За його даними, розрекламований урядом Яценюка новий «Шовковий шлях» на практиці виявився на 65% дорожчим, ніж аналогічний маршрут через Росію. Ще більший подив у політика викликає ідея створити ЗВТ з Індонезією або почати співпрацю з Малайзією. «Дійсно, потенціал у українських товаровиробників є. Зате у них немає ніякої гарантії, що створення чергової ЗВТ з далекими азіатськими країнами не виявиться блефом. У той же час українські чиновники відмовляються визнавати потребу вітчизняних аграріїв і промисловців у розвитку співпраці з підприємствами РФ. Для порівняння: за даними Державної фіскальної служби, в січні - липні Україна відправила в РФ продукції на $ 1,884 млрд, а в Малайзію - на $ 67,4 млн. І це незважаючи на «війну санкцій», загороджувальні заходи і обмеження, які так активно відстоюють у Києві», - підкреслив Медведчук.

Він також вважає, що чиновники намагаються не говорити про вигоди, які отримувала Україна від торгово-економічного співробітництва з РФ. «Так, в 2013-му річний експорт України до Росії перевищував $ 15 млрд, в 2012-му - $ 17,6 млрд! Цілком очевидно, що ні ЗВТ з ЄС, ні ЗВТ з Канадою, ні ЗВТ з Індонезією не зможуть компенсувати Україні російський ринок збуту. Вся промпродукція з високою доданою вартістю була орієнтована на країни СНД, а тому виявилася незатребуваною в Європі. Порятунком для української економіки сьогодні могла б стати співпраця з ЄАЕС. Однак офіційний Київ всіляко відмовляється від цього кроку», - підсумував Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: