Мер Івано-Франківська потрапив у гучний скандал: Марцінків вимагає, аби поліція вивезла з міста ромів

Мер Івано-Франківська потрапив у гучний скандал: Марцінків вимагає, аби поліція вивезла з міста ромів
Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків наказав поліції вивезти ромів з міста

На нараді у мера йшлося про те, що поліція напередодні вивезла 10 ромів і передала їх правоохоронцям Закарпаття

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив вивезти з міста у Закарпатську область людей ромської національності. Однак правоохоронці «не повністю впоралися з цим завданням» і мер наполіг на тому, щоб вони завершили почате.

Як видно з відео «Суспільне.Карпати», про це Марцінків повідомив на щотижневій оперативній нараді.

«Також цигани, ні, правильніше — особи ромської статі. Ми вже бус давали. Вивезли їх на Закарпаття. Чому вони далі тут?» — запитав Марцінків на нараді.

Начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло доповів, що 12 людей відмовилися їхати.

«Що значить «відмовилися»? А чому не запакували? Є поліція. До наступного вівторка маєте вирішити цю проблему. Ми вам автобус дали. Поліція просила дати автобус — дали. Чому не запакували і не вивезли?» — запитав міський голова.

У відповідь на це на нараді пролунала інформація, що правоохоронці вивезли з Івано-Франківська десятьох ромів і передали їх закарпатській поліції.

«Це треба другу ходку зробити», — підсумував Марцінків.

Водночас, за словами Золи Кондур, посланниці толерантності ПР ООН в Україні, представникам благодійної організації «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» в мерії повідомили, що офіційного розпорядження «вивозити ромів» не було і, можливо, «пан мер неправильно висловився під час наради».

Правозахисниця переконана, що формальні причини пояснити ситуацію в міськраді знайдуть: «Можливо, казатимуть про неналежні санітарні умови або що вони оселилися на приватній території». 

Утім, вона наголошує, що подібними діями мер Івано-Франківська порушує права людини:

«Зокрема, порушено право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання. Я б закликала Асоціацію міст України пояснити Марцінківу, в який спосіб без порушення прав людини мають розв’язуватися подібні проблеми. Адже йдеться про людей, їх не можна просто посадити в автобус, довезти до кордону і викинути, залишивши напризволяще. Схоже, мер подумав, що вирішив проблему. Але роми повернулись і повертатимуться, бо там їхній дім».

Посольство США в Києві назвало заяву мера дискримінацією. «Ми глибоко стурбовані повідомленнями про дискримінацію та утиски ромів з боку міського голови Івано-Франківська. Ми закликаємо українських посадовців виступити проти нетерпимості та забезпечити захист прав людини», — сказано у заяві

.


Зазначимо, що на скандальну заяву мера Івано-Франківська вже відреагували правозахисники. Коаліція ромських неурядових громадських організацій України, які опікуються захистом прав ромської меншини в України, звернулася до органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківська й особисто до мера міста Руслана Марцінківа через його антиромські настрої. 

Як відзначають правозахисники, у цьому випадку з боку поліції та мера Івано-Франківська можна констатувати порушення прав ромської меншини. Так, у статті 7 закону України «Про національну поліцію» зазначено: «У діяльності поліції забороняються будь-які привілеї чи обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовною або іншими ознаками». 

Крім того, стаття 33 Конституції України гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Також свобода пересування та вільний вибір місця проживання гарантовано Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Так, у статті 2 цього закону зазначено, що громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом.                               

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: