Меркель і Макрон завтра у Єврораді розкажуть про виконання Мінських угод

Меркель і Макрон завтра у Єврораді розкажуть про виконання Мінських угод
Еммануель Макрон і Ангела Меркель 

Єврорада «політично схвалить» продовження економічних санкцій проти РФ, але формальне рішення очікується після саміту

Європейська Рада заслухає в четвер доповідь канцлера ФРН Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона про виконання Мінських угод щодо врегулювання збройного конфлікту на сході України, повідомив глава Євроради Дональд Туск у листі-запрошенні главам держав і урядів ЄС на саміт Євросоюзу 28-29 червня.

«Перш ніж ми завершимо (сесію першого дня саміту – ред.), канцлер Меркель і президент Макрон розкажуть про виконання Мінських угод», - ідеться в листі Туска, оприлюдненому в середу в Брюсселі.

Меркель і Макрон як сторони «нормандського формату» доповідають Європейській Раді кожні півроку про перебіг виконання Мінських угод, з якими Євросоюз пов'язує подальшу долю економічних санкцій стосовно Росії. На підставі цієї доповіді глави держав і урядів країн ЄС приймають політичне рішення щодо подальшого режиму санкцій для РФ.

Минулого понеділка глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні на прес-конференції після засідання Ради ЄС у закордонних справах у Люксембурзі вже передбачила майбутнє рішення, заявивши, що обмежувальні заходи стосовно Росії залишаються, оскільки ЄС зі свого боку не бачить передумов для їх скасування.

«Ми завжди пов'язували санкції з імплементацією Мінських угод (...). І ми не бачимо жодних результатів, тому тут немає ніякої таємниці, що санкції діятимуть», - сказала Могеріні.

«На жаль, нічого нового не відбулося, прогресу не відбулося», - додала високий представник ЄС у закордонних справах.

Раніше джерело в структурах Євросоюзу повідомило «Інтерфаксу», що Єврорада «політично схвалить» продовження економічних санкцій проти РФ, але формальне рішення очікується після саміту.

«Формальне рішення щодо затвердження відповідного юридичного акта, згідно з процедурою, має ухвалити Рада ЄС після політичного рішення саміту ЄС», - сказав співрозмовник агентства, додавши, що це буде зроблено на підставі «аналізу ситуації з виконанням Мінських угод».

Офіційне юридичне рішення може прийняти будь-яка профільна рада, пояснив співрозмовник. «Головне, що питання має бути вирішене до 31 липня», - уточнив він.

Рада ЄС продовжила 21 грудня 2017 року економічні санкції стосовно деяких секторів російської економіки, до 31 липня 2018 року.

19 березня 2015 року Європейська рада пов'язала термін дії санкцій із повним виконанням Мінських угод.

Ці обмежувальні заходи вперше було застосовано 31 липня 2014 року терміном на один рік «у відповідь на дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні». Їх було посилено у вересні 2014 року. Заходи стосуються фінансового, енергетичного й оборонного секторів, а також товарів подвійного призначення.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: