Мешканці окупованих територій бояться виявляти патріотизм до України - митці

Мешканці окупованих територій бояться виявляти патріотизм до України - митці

Культура та мистецтво дуже важливі в епоху змін та зламів під час війни, зазначили митці

Люди, які проживають на окупованих територіях України» бояться виявляти патріотизм та зацікавленість українською культурою. Адже на тій території розвинене «стукацтво» один на одного. Важливо доносити українську культуру та залучати українських артистів до культурного життя непідконтрольних територій України. Про це розповіли під час прес-конференції в «Главкомі» народна артистка України, оперна діва Валентина Степова, співачка, телеведуча, волонтер, радник міністра культури України Анжеліка Рудницька, Ольга Нестеренко та Анна Заклецька (гурт «Врода»), співачка Оксана Стебельська.

Проект «Український схід» займається українізацією сходу України багато років. За останній період волонтери побували в Костянтинівці, Волновасі, Слов’янську, Краматорську, Старобільську, Щасті.

«Культура та мистецтво дуже важливі в епоху змін та зламів під час війни. Деколи до розуму людини важко достукатись, але простіше дістатися до її серця. Вона щось починає відчувати та шукати якусь інформацію. Люди змінюються. Для мене була цікава інформація, що багато людей з окупованих територій, які там не змогли прижитися, повертаються в Україну, незважаючи на побутові труднощі. Вони там себе не можуть знайти. Україні важливо створити людську ауру, яка давала б людям можливість відтанути», - сказала Рудницька.

Вона зазначила, що люди з окупованих територій бояться виявляти власний патріотизм та зацікавленість українською культурою.

«Публіка під час концертів ділиться на 2 частини. Одна частина людей стоїть під сценою та дивиться тобі в очі, а інша – праворуч, як велика хаотична черга до Ощадбанку. Тобто вони нібито приїхали за допомогою та пенсіями до банку. Насправді, ці люди так само слухають концерт, але не підходять до сцени. Як мені пояснили, вони приїхали з окупованих територій і не можуть себе виявити. Вони намагаються вдавати, що приїхали через якусь справу. Адже існує такий спосіб «стукання» однин на одного. Потім вони можуть піддаватися покаранням. Коли я повернулася додому та переглянула Facebook, то там були маленькі записочки від людей, аккаунти яких під ніками та без справжніх фотографій. Вони писали: «Ми так вдячні, що ви до нас приїхали, так вдячні, що на нас звернули увагу, вдячні, що ви про нас пам’ятаєте», - розповідає волонтер.

Також Рудницька розповіла, що завдяки проекту «Територія книги» безліч людей зі звільнених територій змогли ще більше долучитися до української літератури.

«Величезна кількість книжок завезена волонтерами. Їх завезли тони. В Станиці-Луганській під час обстрілів вимикається світло. Іноді на декілька днів. Бібліотеки тоді користуються шаленою популярністю. Адже телевізорів немає, радіо немає, мобільних немає. Що людям робити? Читати. Не всі мають гарний запас книжок. Бібліотека стала місцем комунікації», - розповіла Рудницька.

Також вона зазначила, що схід починає змінюватися та почуває себе більш впевнено.

«На дні міст вони самі запрошують артистів, які їм подобаються. Схід починає жити звичайним життям», - говорить волонтер.

Народна артистка України Валентина Степова зазначила, що велике значення має залучення українських артистів до благодійних концертів на сході України.

«Відомі артисти зобов’язані туди їхати. Не чекати, коли круті бізнесмени виділять кошти, щоб отримати великий гонорар. Приїдь і заспівай від себе, безкоштовно. Якщо ми будемо чекати, то та сторона знайде бізнесменів, які оплатять. І знайдуться ті, хто проспіває. Кожен артист має зрозуміти, що вже прийшов той час, коли ми не маємо права бути толерантними та делікатними. Якщо ти любиш свою батьківщину, то маєш своєю роботою це показувати», - вважає Степова.

Також вона зазначила, що артисти не повинні боятися висвітлювати свої політичні позиції.

«У зв’язку з тим, що сталася війна, я вважаю, що артисти не мають права бути поза політикою. Настав час, коли ти маєш обрати, що для тебе важливіше - творчість та гроші чи держава. Ти можеш бути голий як бубон, але зроби все, щоб твоя країна стала незалежною», - сказала оперна діва.

Солістка гурту «Врода» зазначила, що працювати над українізацією варто не тільки на сході, а й на всій території України.

«В кожному регіоні України непочатий край роботи. Все починається з кожної людини. Те, що ми досі переходимо від тоталітарного режиму до самостійності – це дуже відчутно. Подвійні стандарти в усьому. Тут ми приватизували, а тут ви зробіть так, що нам дісталося на шару. Тут ми махаємо одним прапорцем, а коли вітер подув в інший бік, то махаємо іншим. Це все особистісні якості кожної людини, які разом складають загальну картину Україну. Тому не можна сказати, що люди на Заході, Півдні та Сході дуже відрізняються. Зрозуміло, що ми всі різні та унікальні. Але те що питання українізації України актуальне від найменшого міліметру адміністративного кордону до протилежного боку – це факт», - сказала Анна Заклецька.

Оксана Стебельська зазначила, що важливою є і фінансова допомога від небайдужих українців.

«Питання всієї нашої країни в тому, що ми ще не усвідомили до кінця важливість мистецтва та культури та їх впливу на людей. Я закликаю усіх українців: давайте будемо якимось чином долучатися, щоб наш регіон, село або місто були активними культурними майданчиками з живою українською культурою», - говорить співачка.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: