Міністр: 40 шахт Донбасу не можуть експлуатуватися

Міністр: 40 шахт Донбасу не можуть експлуатуватися

Остап Семерак заявив про великі екологічні загрози, які виникли на Донбасі через агресію Росії

Міністр екології Остап Семерак заявив, що у результаті розпочатих РФ бойових дій на Донбасі існують екологічні загрози для європейського континенту. Відповідну заяву він зробив під час дискусії «Дія озброєного конфлікту на сході України на довкілля» на полях 27 сесії Парламентської асабмлеї ОБСЄ, яка сьогодні розпочалася у Берліні.

За його словами, близько 40 шахт на Донбасі на даний момент не підлягає подальшій експлуатації.

«У майже 20 разів перевищує концентрація забруднюючих речовин у ґрунтах – на територіях, де велися активні бойові дії. Гостро стоїть питання розмінування великої кількості територій. Так само гостре питання якості води у цьому регіоні. З нею там проблеми були ще до війни і зараз вони лише загострилися», - сказав він.

«Окремо зупинився на ситуації із шахтою «Юнком», затоплення якої так само несе радіаційну загрозу не тільки для України, а й для сусідніх країн, бо повітря і вода не знають кордонів та митниць. При цьому Україна так і не побачила жодного обґрунтованого висновку, на підставі якого було ухвалено рішення затопити цю шахту», - розповів міністр.

Посадовець зазначив, що Мінприроди планує в подальшому у співпраці із ОБСЄ провести моніторинг стану річки Сіверський Донець, з якого п’ють воду жителі кількох областей і яка так само постраждала від військових дій.

«Ми вже зараз активно працюємо над виробленням спільного плану дій та пошуку можливостей для залучення міжнародної допомоги, щоб разом повертати Україну до мирного життя та відродження пошкодженого війною довкілля. Вже зараз зрозуміло, що на це знадобиться не один рік», - відзначив Семерак.

Раніше були оприлюднені перші фото наслідків затоплення бойовиками шахти «Юнком» на Донеччині

З’явились перші наслідки затоплення бойовиками «ядерної» шахти: моторошні фото

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: