Мінрегіон вивчає можливість заборони проектування нових швидкісних трас через населені пункти

Мінрегіон вивчає можливість заборони проектування нових швидкісних трас через населені пункти
Ілюстративне фото

У відомстві зазначили, що важливо запозичувати позитивний європейський досвід у проектуванні та будівництві доріг для підвищення їх безпеки та комфорту для людей

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми щодо проектування доріг. Так, наразі вивчається можливість заборонити прокладання нових швидкісних трас (доріг 1 категорії – з 4-ма і більше смугами руху) через населені пункти. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе у Facebook.

«В Україні досі є нормальною практика, коли через місто, або навіть маленьке село проходить велика швидкісна траса. Хоча це значне питання для безпеки жителів, що проживають в таких населених пунктах, для їх комфорту – через постійний шум та вібрацію, для екологічної ситуації - через вихлопи від інтенсивного руху авто. Ми зараз продовжуємо оновлювати державні будівельні норми щодо проектування доріг і наразі є пропозиція, яку ми розглядаємо, - заборонити проектувати нові високошвидкісні траси та інші швидкісні дороги через населені пункти. Це дороги 1 категорії, тобто, з 4-ма і більше смугами руху», - сказав він.

Парцхаладзе підкреслив, що важливо запозичувати позитивний європейський досвід у проектуванні та будівництві доріг для підвищення їх безпеки та комфорту для людей.

«З 1 вересня у дію вступив оновлений ДБН щодо проектування вулиць і доріг у населених пунктах, в якому ми ввели низку принципових змін для правильної організації та безпеки руху – наприклад, це можливість робити смуги вужчими, обов’язкове створення смуг для громадського транспорту та велосипедного руху, острівців безпеки, захист на зупинках транспорту та інші. Це європейський цивілізований досвід, який ми позичаємо», - зазначив він.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: