МЗС розраховує, що США допоможуть розблокувати засідання комісії Україна-НАТО

МЗС розраховує, що США допоможуть розблокувати засідання комісії Україна-НАТО
Заступник глави МЗС Олена Зеркаль 

В МЗС вважають, що допомога США є істотною, особливо що стосується діалогу з угорцями

Заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль переконана, що без допомоги США буде важко зняти блокаду засідання комісії Україна-НАТО.

Про це вона сказала в ефірі «5 каналу».

«Блокада Будапештом засідання комісії Україна–НАТО подовжується, попри критику членів НАТО і країн ЄС. Тут же також є питання компромісу. Компроміс досягнуто щодо проведення 22 червня спільної зустрічі міністрів освіти і закордонних справ, присвяченої питанню розвитку відносин України й Угорщини, і що нам треба робити, аби вони покращилися, щоб не було проблем на різних міжнародних майданчиках», - повідомила Зеркаль.

«Водночас міністр освіти Лілія Гриневич зустрічалася з громадами, вони погоджували план. Звичайно, вони не можуть ухвалити самостійно рішення, бо громада існує від фінансових ресурсів, які їм надають з Будапешту», - додала вона.

«Ми розраховуємо, що в цій площині допомога США є істотною, особливо що стосується діалогу з угорцями. Бо без медіаторства ми навряд чи зможемо зняти блокаду», - зазначила заступник міністра.

На запитання ведучого, чи встигає Україна всі ці речі залагодити вчасно, Зеркаль відповіла: «Саміт - це справді важлива зустріч. Але найважливіше те, що ми встигаємо зробити тут, всередині, і це вже питання до моїх колег. Є ж плани, які ми виконуємо, є просування… Хотілося би бачити в нас більше прогресу, він є, але він не такий, як у грузинів. Ми відстаємо від них», - резюмувала Зеркаль.

Цього тижня віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Угорщина продовжує блокувати можливість проведення комісії Україна-НАТО на найвищому рівні.

Раніше держсекретар США Майк Помпео заявив главі МЗС Угорщини про необхідність підтримати взаємодію між Україною і НАТО.

Нагадаємо, уряд Угорщини офіційно ініціював в НАТО перегляд всіх програм підтримки України. За даними ЗМІ, під час першого засідання оновленого уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном був ухвалений документ «Меморандум: Ініціатива створення нової політики НАТО щодо України»

Будапешт пропонує переглянути підтримку, яку НАТО надає Україні.

Зазначимо, 28 вересня 2017 року в Україні набрав чинності закон «Про освіту», який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є тільки державна мова. Мови нацменшин, включаючи угорську, вивчатимуться тільки до п'ятого класу, а вже з 2020 року освіта в Україні стане цілком україномовною.

Документ викликав різку критику ряду країн, зокрема, Угорщини.

Голова угорського МЗС Петер Сійярто заперечив, що Угорщина могла би проводити свою політику щодо України «на замовлення росіян».

29 травня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна та Угорщина домовились провести консультації щодо закону «Про освіту».

Згодом Угорщина запропонува Україні створити міжурядову робочу групу, мета якої – слідкувати за виконанням рекомендацій Вененційської комісії щодо закону про освіту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: