На вкладників банків очікує новий «сюрприз»

На вкладників банків очікує новий «сюрприз»

Частину коштів вкладника суд дозволив перераховувати на картку

Після завершення договору банківського вкладу, частину коштів вкладника суд дозволив перераховувати на картку, а не видавати готівкою.

Це випливає з постанови Верховного суду у справі №6-1958цс16. Це суперечка вкладника з Дельта Банком, в якому вкладник з посиланням на закон «Про захист прав споживачів» зажадав повернути йому два депозиту з відсотками, а також 5% пені за кожний день прострочення.

Мова про період, коли в банк ще не була введена тимчасова адміністрація, але він уже відмовляв людям у фактичній виплаті депозитів. В кінці терміну дії договору Дельта Банк перераховував всю суму депозиту на поточний рахунок, але виплатити гроші в касі відмовлявся, – повідомляє UBR.

Виплата депозитів на картковий рахунок – не винахід Дельта Банку, а дуже поширена практика в українській банківській системі. Зазвичай банкіри видають пластик безкоштовно, і людині розписують всі його переваги в фарбах: карта є платіжною і нею можна розраховуватися в торговельній мережі та знімати кошти в банкоматах. І в нормальних умовах так все і працює. Проблеми виникають після того, як у банку виникає дефіцит ліквідності. Фінустанова починає вводити обмеження на зняття готівки в банкоматах, нерідко видаючи людям зовсім символічні суми – по 1-2 тис. грн. Так що у вкладників з великими сумами можуть йти місяці на зняття своїх коштів. 

Слід зазначити, що у таких випадках вкладники просто не встигають спустошити картковий рахунок до введення тимчасової адміністрації, а вже після її появи людина може розраховувати лише на 200 тис. грн. від Фонду гарантування вкладів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: