НАБУ відкрило нову справу проти Розенблата

НАБУ відкрило нову справу проти Розенблата
Нардеп Борислав Розенблат

Провадження розпочато за фактом ймовірного підроблення офіційних документів для видачі дипломатичного паспорта нардепу

Законність підстав отримання народним депутатом Бориславом Розенблатом дипломатичного паспорта, вилученого детективами Національного антикорупційного бюро України 19 жовтня, перевірятимуть в рамках окремого кримінального провадження. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Відомості про початок розслідування внесені детективами НАБУ до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 жовтня. Попередня правова кваліфікація — ч.1 ст. 366 Кримінального кодексу України.

«За версією слідства, службові особи Апарату Верховної Ради України діючи за попередньою змовою з народним депутатом України Бориславом Розенблатом із метою забезпечення останньому можливості виїзду за кордон, внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів. Зокрема, службові особи управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України направили на адресу департаменту Консульської служби Міністерства закордонних справ України лист із проханням видати дипломатичний паспорт народному депутату Бориславу Розенблату, який нібито мав з 18 по 22 жовтня 2017 року виїхати до Ізраїлю для вивчення можливостей кооперації та співпраці між Україною та ізраїльською Торгово-промисловою палатою, а також Асоціацією виробників Ізраїлю», - йдеться в повідомленні НАБУ.

Зазначається, що на підставі цього листа «у зв’язку з виїздом у службове відрядження» народному депутату видали дипломатичний паспорт. 19 жовтня народний депутат використав документ із особистою метою – для виїзду до Федеративної Республіки Німеччина, повідомляють у НАБУ.

«Наведені дані, що свідчать про ймовірне внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, детективи НАБУ встановили під час розслідування кримінального провадження за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні (так званої «бурштинової справи»)», - додають у прес-службі НАБУ.

Раніше в НАБУ заявили, що нардепа Борислава Розенблата зняли з літака і обшукали, бо він, за даними слідчих, намагався вивезти матеріали, важливі для розслідування «бурштинової справи».

Як повідомлялося, 19 жовтня вранці Розенблат був затриманий в аеропорту «Київ» (Жуляни) співробітниками НАБУ при спробі вилетіти рейсом W67307 Київ - Кельн в Німеччину. Джерело в аеропорту «Київ» повідомили, що при собі у Розенблата були золото і діаманти.

Сам нардеп стверджував, що має повне право виїжджати на межі країни. За його словами, він попередив НАБУ про намір виїхати на три дні за кордон.

19 жовтня суд задовольнив клопотання Розенблата і оголосив перерву у розгляді клопотання САП про покладення нових обов’язків на підозрюваного до 14-ї години 20 жовтня.

У прес-службі НАБУ повідомили, що детективи не затримували Розенблата, а проводили з ним слідчі дії.

Раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура припустила, що підозрюваний у хабарництві депутат Верховної Ради Борислав Розенблат після закінчення терміну дії запобіжного заходу може втекти за кордон.

Нагадаємо, строк дії запобіжних заходів стосовно Розенблата закінчився 16 жовтня. Суд ще не продовжив зобов’язання, покладені на нардепа, зокрема, - носити електронний браслет стеження, а також заборону виїжджати за кордон.

Читайте матеріал «Главкома» Життя без недоторканності. Як «бідують» Онищенко, Довгий, Розенблат та Новинський

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: