Життя без недоторканності. Як «бідують» Онищенко, Довгий, Розенблат та Новинський

Резонансні справи
Життя без недоторканності. Як «бідують» Онищенко, Довгий, Розенблат та Новинський

Нардепи, яких підозрюють у тяжких злочинах, дружно передають привіт Луценку

Поки під парламентом вирує протест, однією з головних вимог якого є відміна недоторканності, поза увагою громадськості опинився один промовистий факт. Восьме скликання Верховної Ради поставило рекорд із кількості депутатів, позбавлених цієї ж недоторканності. Станом на жовтень 2016-го таких дев’ять! Але це позбавлення жодним чином не сприяло тому, щоб хоч хтось з парламентарів, звинувачених у тяжких злочинах, відповів за них. Публіку тішать довготривалими серіалами, у яких головні герої тікають за кордон, вдягають бреслети, платять застави... Але до логічного кінця правоохоронна система не довела жодної з резонансних справ, повязаних з депутатами, за останні три роки. І ніяка недоторканість силовикам у цих випадках вже не заважала.

Розпочав вносити до Ради подання на притягнення до відповідальності генпрокурор Віктор Шокін, у травні минулого року естафету перехопив Юрій Луценко, який взявся за справу із подвійним завзяттям.

Луценко, опинившись у кріслі генпрокурора, з ентузіазмом почав доводити свою ефективність. Під роздачу ГПУ попали і голови заможних сільрад, і судді, і народні депутати. Про кожен випадок викриття чергового хабарника Луценко пише пост у Facebook, прикрашаючи його фотографіями із «простирадлами» розкладених купюр та заретушованими фото тих, кого він називає «хабарниками» поперед рішення суду.

Генпрокурор полюбляє здобрювати свої пости пафосними фразами на кшталт «прокуратура міняється» (якщо впіймав на гарячому когось з колег), «разом - сильніші» (якщо вдалося встановити тимчасове перемир’я та попрацювати разом із НАБУ і Антикорупційною прокуратурою) та «Закон і Справедливість» (універсальна).

Але особливою «фішкою» Луценка можна назвати кримінальні справи саме проти парламентарів. За неповні два роки прокуратура змогла добитися зняття недоторканності з шести нардепів: Олександра Онищенка, Вадима Новинського, Борислава Розенблата, Максима Полякова, Михайла Добкіна та Олеся Довгого. Чим би не були ці справи, політичною розправою, як про це заявляють підозрювані, чи реальними викриттями, факт залишається фактом: жоден з нардепів досі так і не опинився у в’язниці.

«Главком» розбирався, куди ж просунулось слідство у справах перелічених нардепів та які наслідки мали для них історії із позбавленням недоторканності.

Сергій Клюєв

Зняття недоторканності. Верховна Рада дала згоду на притягнення нардепа до кримінальної відповідальності 3 червня 2015 року.

Сергій КлюєвСергій Клюєв

У чому підозрюють. Генпрокурор Шокін звинувачував нардепа та його брата, екс-секретаря РНБО та голову Адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва у привласненні ВАТ «Завод напівпровідників» та фінансування його на гроші, перерозподілені із захищених статей бюджету. Клюєв назвав рішення Ради «політичною розправою».

Перебіг розслідування. У день зняття недоторканності Клюєв намагався вилетіти до Відня, однак його затримали прикордонники служби аеропорту «Бориспіль». Клюєв одразу ж поскаржився, що йому незаконно заборонили залишати територію України, однак запевнив, що не має наміру ховатися від правосуддя.

На перший же допит, призначений Генпрокуратурою, Клюєв не з’явився. Досі його безрезультатно  розшукує СБУ. Спершу Андрія та Сергія Клюєвих також розшукував Інтерпол, але згодом ця структура зняла обох Клюєвих з міжнародного розшуку. За словами начальника департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка, відмова Інтерполу розшукувати екс-високопосадовців пов’язана із недосконалістю українського законодавства, яке регулює обрання запобіжного заходу стосовно підозрюваних, які перебувають у розшуку. У ЗМІ з’являлась непідтверджена інформація щодо його перебування у Москві.

Сергій Мельничук

Зняття недоторканності. 3 червня 2015 року народні депутати зняли з Мельничука недоторканність, при цьому не погодились на його затримання і арешт.

Сергій МельничукСергій Мельничук

У чому підозрюють. Мельничук - колишній командир батальйону «Айдар». Генпрокуратура інкримінувала йому створення бандитського угруповання з підпорядкованих йому добровольців, бандитизм, участь у розбійних нападах, викрадення людей, заволодіння транспортним засобом та застосування насильства до правоохоронців. Загалом за всі ці злочини Мельничуку загрожує довічне ув'язнення. Сам Мельничук не визнає своєї провини.

Перебіг розслідуванняКримінальне провадження проти Мельничука триває. Тим часом у ЗМІ з’явилось повідомлення про те, що Мельничук брав участь у стрілянині в столиці, цілив бойовими патронами в людей.

Ігор Мосійчук

Зняття недоторканності. За притягнення до відповідальності, затримання та арешт «радикала» Мосійчука Рада проголосувала 17 вересня 2015 року. Лідер фракції Олег Ляшко намагався запобігти арешту соратника.

У чому підозрюють. Мосійчуку інкримінували хуліганство, втручання в діяльність судових органів, погрози суддям та правоохоронцям та головне - хабарництво. Шокін на засіданні Верховної Ради продемонстрував депутатам відео, на якому був зафіксований момент передачі хабаря Ігорю Мосійчуку.

Нардеп стверджував, що «кіно від Шокіна» було змонтоване. Він казав, що звинувачення його в корупції - це помста президента Петра Порошенка і генпрокурора за його заяву про те, що Шокін винен у крадіжці і фальсифікації матеріалів у справі Ґонґадзе.

Перебіг розслідування. Наступного ж дня після зняття з парламентаря недоторканності суд виніс обвинувальний вирок без можливості внесення застави. У відповідь Мосійчук оголосив голодування.

Ігор МосійчукІгор Мосійчук

Через два місяці Вищий спеціалізований суд визнав незаконними зняття депутатської недоторканності, арешт та затримання Мосійчука в стінах парламенту.

Нині Мосійчук живе яскравим та насиченим життям. Приділяє чимало уваги своєму здоров’ю та зовнішньому вигляду: у минулому році йому вдалося скинути 103 кілограми. Головним стимулом стала… нова вродлива дружина. Влітку минулого року Мосійчук одружився на одеситці, лейтенанті поліції Владлені,молодшій за нього на 10 років.

Олександр Онищенко

Зняття недоторканності. Перша жертва Луценка. 5 липня минулого року Верховна Рада дала згоду на затримання, притягнення до кримінальної відповідальності й арешт Онищенка.

У чому підозрюють. Онищенко підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. Сам Онищенко жаліється, що став політичною жертвою, і що у нього «відбирають бізнес».

Перебіг розслідуванняЧерез півтори доби після отримання підозри Онищенко заявив, що перебуває в Лондоні. Згодом він звідти почав оприлюднювати «плівки Онищенка» - аудіозаписи, що компрометують низку українських політиків та президента Порошенка. Втім, навряд чи Онищенко хотів серйозно нашкодити своїм компроматом посадовцям, адже коли дійшло до спілкування (допит відбувався через Skype – «Главком») із представниками НАБУ та САП, він, за словами антикорупційного прокурора Назара Холодницького, не зміг назвати конкретних фактів та прізвищ. З тих пір Онищенко періодично критикує НАБУ у Facebook, подорожуючи світом: то він у Москві, то в Австрії. Каже, що не боїться ані Луценка, ані Холодницького із Ситником (Артем Ситник – глава НАБУ – «Главком») та планує брати участь у наступних виборах президента України. Єдине, що зіпсувало настрій опальному нардепу – це затримання в Іспанії його матері 30 березня, яку українські правоохоронці підозрюють у створенні злочинної організації, розтраті майна в особливо великих розмірах та фіктивному підприємництві. Однак наступного ж дня Онищенко заявив, що іспанський суд відпустив матусю без застави і жодних умов. Для того, щоб повернути Онищенка в Україну та відправити під суд прокуратурі потрібна допомога зарубіжних колег, які, вочевидь, не поспішають із її наданням. Укрбюро Інтерполу має матеріали для оголошення Онищенка в міжнародний розшук. Документи знаходяться на розгляді генерального секретаріату.

«У мене є стовідсоткові докази політичного підґрунтя всього цього, і враховуючи, що в Україні про це просто ніхто не буде чути, розраховувати на якесь справедливе рішення... не буду. Тому я вирішив це робити через Європейський суд, через який я зможу довести, що це справа політична, і добитися якихось результатів», - хизується нардеп.


Олександр ОнищенкоПерша жертва Луценка. Олександр Онищенко

В коментарі «Главкому» Онищенко розповів, що зняття депутатського імунітету жодним чином не позначилося на його житті. «Як показала практика, від нашого беззаконня депутатська недоторканність не рятує. Разом з тим, я залишаюся народним депутатом України і продовжую виконувати свої обов'язки в окрузі, де досі працюють всі мої приймальні», - запевнив одіозний політик.

Нардеп-втікач також зауважив: «Що стосується справи: по-перше, потрібно відразу сказати, що вона не моя. На мою думку, в справі як не було так і немає жодних відомостей про мою причетність до якогось злочину. Матеріали, як мені відомо, знаходяться в суді».

Онищенко за кордоном продовжує активно спілкуватися з друзями та знайомими – відомими людьми. Приміром, 3 жовтня Онищенко опублікував фотографію із олігархом Ігорем Коломойським та журналісткою Світланою Крюковою.

9 жовтня юристка із відверто проросійськими поглядами Тетяна Монтян у себе на сторінці у Facebook опублікувала фотографію із Онищенком. «Летимо пити смачну каву в Братиславу, ну а потім - слухати Віденську оперу», - поділился вона.

Поки ж Онищенко насолоджується життям за кордоном, в Україні віддуваються його спільники. Наразі 7 осіб (у тому числі сам Онищенко), перебувають у розшуку, 12 обвинувальних актів стосовно 18 осіб направлено до суду, із них щодо 7 осіб набрали законної сили обвинувальні вироки. Запобіжними заходами для фігурантів, слідство проти яких ще не закінчено, суд обрав арешт із  правом виходу під заставу. Суми застав вимірювалися мільйонами гривень. Приміром, Печерський суд відпустив голови правління публічного акціонерного товариства «Укргазвидобування» Сергій Костюка під заставу 1,1 млн. Іншого фігуранта «справи Онищенка» - Сергія Свіченка - суд відпустив під заставу у 5 млн гривень.

Вадим Новинський

Зняття недоторканності. Другою резонансною справою Луценка стала «справа Новинського». Рада дала згоду на притягнення одіозного депутата до кримінальної відповідальності 2 грудня 2016 року.

У чому підозрюють. Екс-регіонала Новинського підозрюють у незаконному позбавленні волі людини та перевищення влади. ГПУ стверджує, що він був одним з організаторів викрадення архієпископа Олександра (Драбинка) - особистого помічника покійного нині екс-митрополита Української православної церкви (Московського патріархату) Володимира. Новинський, звісно, своєї провини не визнає і вважає справу політичною.«Все це дозволяє мені сказати про те, що ця справа сфабрикована від початку і до кінця Генеральною прокуратурою, – заявив тоді нардеп. – І мета фабрикування цієї справи одна – політичний тиск, політичне переслідування».

Перебіг розслідуванняВручити підозру нардепу Луценко обіцяв ще у лютому. Станом на кінець серпня поточного року Новинський, за його словами, проходить у справі лише як свідок. «Дев'ять місяців вже минуло, як мене позбавили недоторканності, а я як був свідком, так і залишився ним», - хизується він і додає, що востаннє був на допиті ще навесні. Тим часом Луценко планує ще одне подання до Ради на притягнення Новинського відповідальності – уже за економічні злочини.

До слова, Новинський не поспішає тікати за кордон. Він ходить на засідання парламенту і періодично робить заяви з того чи іншого приводу, бере участь у акціях московської церкви, балує себе предметами розкошу. Так, депутат задекларував купівлю автомобіля Mercedes-Benz V 250 d AVG/E, 2017 року випуску вартістю 2,8 млн грн., а також натільний хрест за 80 тис. грн, придбаний у російського ювеліра. Крім того, за даними ЗМІ, він вніс частину суми застави за свого однопартійця Михайла Добкіна, яку ГПУ теж звинуватило у злочинах.

Новинський також використовує всі можливості для того, щоб розказати, який погана нині влада в Україні та як Україні потрібно подружитися з Росією. Не цурається навіть роздавати інтерв’ю кремлівській пропагандистській пресі, зокрема, виданню Lenta.ru. Серед іншого, відповідаючи на запитання про те, чи можливе зближення України і Росією, Новинський назвав агресора «братнім народом» і закликав до «добрих стосунків» із ним.

«Будь-який нормальний господар прагне до добрих стосунків з сусідами. Українців з братнім російським народом пов'язують століття спільної історії, культура, мова, релігія. Обидві сторони зацікавлені в тому, щоб жити один з одним в дружбі і злагоді. Але ніхто не повинен диктувати, як кому поводитися», - підкреслив він.

Михайло Добкін

Зняття недоторканності. Нардепа Михайла Добкіна було позбавлено недоторканності 13 липня цього року. Крім притягнення до кримінальної відповідальності депутати також дозволили його арештувати.

У чому підозрюють. Добкіну інкримінують незаконне виділення 650 га харківської землі під час його перебування на посаді глави облдержадміністрації. Сам парламентар вважає, що «став жертвою ігор влади». За його словами, земля була виділена в абсолютно законний спосіб, «адже нема жодного судового рішення, що стверджувало б протилежне, жодного скасованого рішення сесії, жодної людини, яка б отримала вирок суду».

Перебіг розслідуванняПечерський райсуд Києва обрав парламентарю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці з альтернативою внесення застави у сумі 50 млн. грн.Апеляційний суд залишив це рішення без змін. Варто зазначити, що прокуратура наполягала на сумі застави не менше 150 млн грн. Тоді Добкін переймався, що у нього немає достатньо грошей на внесення застави, яку вимагає ГПУ. Сам нардеп переконаний, що його справа буде розглядатися по суті не раніше, як за два роки.

Поки триває слідство, Добкіна активно підтримують його рідні. Так, донька нардеп Алла Добкіна запостила фото з батьком у себе в Instagram та написала:  «У мене найкращий батько в світі. Вся наша сім’я буде завжди з тобою. І не таке переживали».

Раніше, у липні, Михайло Добкін видав доньку заміж. Її обранцем став Олег Гуревич, який, за інформацією ЗМІ, є сином колишнього радника Добкіна з питань паливно-енергетичного комплексу.

Борислав Розенблат та Максим Поляков

Зняття недоторканності. 11 липня 2017 року  Рада дала згоду на притягнення до відповідальності кримінальної відповідальності нардепів, однак для згоди на їхній арешт голосів не вистачило.

У чому підозрюють. Нардепам інкримінують лобізм при внесенні змін до законів: вони разом зареєстрували документ, що регламентує видобуток та експорт бурштину. За цим законопроектом, рентна плата за видобуток коштовного каміння знижується з 25 до 5%,  а компанії, які завозять техніку для видобутку, звільняються від сплати податку до 2020 року. За словами керівника САП Холодницького, за ці зміни депутати вже отримали $15 тис. на двох.

Борислав РозенблатБорислав Розенблат

Крім того, Розенблата підозрюють у хабарництві на суму в $200 тис. НАБУ записало розмови Розенблата із підставною «агентом Катериною», якій він обіцяв за певну суму допомогти іноземній компанії отримати дозволи на видобуток бурштину в Україні. Так, в одній із розмов Розенблат розповів агенту НАБУ, що ліцензії, які видала Держгеонадра компаніям, можна відібрати лише через суд. Таке «втручання» коштувало 25 тисяч доларів.

Перебіг розслідуванняСлідство триває. Холодницький обіцяв, що слідство планується закінчити у вересні. Але до цього моменту ніяких новин у цій справі нема.

Тим часом суд призначив Розенблату заставу в 7 млн грн, а також зобов'язав носити електронний браслет, здати закордонний паспорт, без дозволу не відлучатися з Києва та Житомира, не змінювати місця проживання без повідомлення правоохоронним органам, прибувати на виклики правоохоронців, утриматися від спілкування з іншими фігурантами справи. Нардеп присягається, що нікуди не втече і навіть не виходитиме з пропрезидентської БПП.

Поки триває слідство, Розенблат ходить по різними телеканалам, його часто можна побачити в ефірі. У коментарі «Главкому» він розказав, що ніяких слідчих дій з ним не проводять і що про перебіг розслідування йому не відомо. «Немає ніяких фактичних доказів, крім плівок», - додав він.

За словами Розенблата, відкрита проти нього кримінальна справа мала вплив на його життя. «Після цієї історії в моєму житті змінилось дуже багато. Є можливість переглянути своє життя, помилки, які колись робив. Я не відчуваю ніякої провини, але мене облили брудом. Мої помилки - це, напевно, відкритість, довірливість, бажання іти до людей з відкритою душею», - розповів він.

Між тим, 16 жовтня сплив термін запобіжних заходів щодо Розенблата. На минулому засідання суд не продовжив зобов’язання, покладені на нардепа, зокрема, - носити електронний браслет стеження.

Полякова ж суд відпустив під заставу у 304 тис. грн., а також постановив здати закордонний паспорт і носити електронний браслет. Заставу нардеп заплатив, а от здавати паспорт і носити браслет відмовився. На початку вересня суд спрямував заставу народного депутата Максима Полякова у 304 тисячі гривень, яку він сплатив раніше, у дохід держави і призначив йому нову - у розмірі 608 тисяч гривень. Лише 23 серпня він погодився одягнути браслет, з чого зробив ледь не шоу. «Пройшло півтора місяця з часу першої спроби НАБУ одягти на мене електронний браслет. Методом спроб і помилок, з п'ятого разу, після врахування всіх зауважень моїх адвокатів, які щоразу навчали працівників антикорупційного органу діяти в рамках закону, змусили їх дотриматись процедури я, як законослухняний громадянин, одягнув електронний засіб», - написав у себе на сторінці у Facebook Поляков.

Крім того, Поляков присвячує вільний час візитам до психіатра. Аби зайвий раз потролити директора НАБУ Артема Ситника, він пройшов психіатричну експертизу та запропонував Ситнику зробити те саме.

Максим ПоляковМаксим Поляков

У коментарі «Главкому» Поляков розказав, що за три місяці, що спливли після зняття з нього недоторканності, спілкувався зі слідчими лише двічі. «НАБУ викликало мене на допит лише двічі, і те - з моєї власної ініціативи. Кожен з допитів тривав рівно 10 хвилин. Справа фейкова, вона існує тільки в голові у Ситника», - сказав він.

На запитання щодо того, чи носить нардеп зараз браслет, Поляков відмовився відповідати і лише зазначив: «Є рішення суду, в якому написано, що я нічого не порушував. Там зазначено, що всі порушення відбувалися лише з боку працівників НАБУ».

Олесь Довгий

Зняття недоторканності. За зняття депутатської недоторканності з Довгого Рада проголосувала 11 липня цього року. Перед голосуванням нардеп попросив колег позбавити його недоторканності.

У чому підозрюють. Довгий є фігурантом кримінальної справи за фактом незаконного виділення земельних ділянок на території заповідника «Жуків острів». У серпні 2007-го Київрада своїм рішенням ліквідувала заказник «Жуків острів», скоротивши його площу з 1630 га до 196 га. Згодом земля, що залишилася поза заказником, була роздана під забудову, в тому числі, кооперативам, близьким до Віктора Януковича. ГПУ стверджує, що відповідні рішення виносились з порушенням регламенту і зловживанням з боку тодішнього секретаря Київради.

Олесь ДовгийОлесь Довгий

Перебіг розслідування. Тривають слідчі дії, про перебіг який у ЗМІ не повідомляється. Сьогодні Луценко підписав підозру Довгому. Він – єдиний, кому не була вручена підозра після розгляду подання на зняття депутатської недоторканності.«Чекав підпису САП. Не дочекався. Взяв і зробив:)», - прокоментував у Facebook сам Генпрокурор Юрій Луценко.

У коментарі «Главкому» Довгий запевнив, що не збирається тікати з країни, і навіть мусив відмінити усі заплановані на літо поїздки.Натомість він провів відпускту, працюючи помічником шеф-повара одного з італійських ресторанів на Подолі. Довгий стверджує, що не переймається через справу проти нього.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: