НАБУ затримало топ-менеджерів «Ощадбанку» за підозрою у крадіжці $20 млн

НАБУ затримало топ-менеджерів «Ощадбанку» за підозрою у крадіжці $20 млн

Серед підозрюваних - дві діючих і одна колишня посадова особа «Ощадбанку»

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП 23 жовтня затримали 10 осіб, яким повідомили про підозру в заволодінні 20 млн доларів «Ощадбанку».

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«Серед підозрюваних - дві діючих і одна колишня посадова особа «Ощадбанку». Зокрема, йдеться про колишню директорку департаменту корпоративного бізнесу держбанку (наразі - заступниця голови правління АТ «Ощадбанк»); колишнього начальника управління проектного фінансування АТ «Ощадбанк» (звільнився у 2015 році з держбанку); колишню начальницю відділу управління проектного фінансування АТ «Ощадбанк» (наразі — очільниця зазначенного управління держбанку)», - повідомляє Антикорупційне бюро.

Інші підозрювані є колишніми бенефіціарами групи компаній «Креатив», ряд колишніх посадових осіб підприємств, які входять до складу цього холдингу, а також оцінювач.

За даними слідства, в період з 2013 по 2015 роки посадові особи компаній «Креатив», які вступили в змову з посадовими особами держбанку, підробили документи для отримання кредиту на суму 20 мільйонів доларів нібито на купівлю насіння соняшника. Після отримання грошей власники «Креативу» вивели їх на рахунки компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. Потім цими ж грошима вони сплатили купівлю корпоративних прав компаній, які володіли цінною нерухомістю.

«Детективи НАБУ мають докази, що, ухвалюючи рішення про надання кредиту, посадовці АТ «Ощадбанк» спирались на неперевірені, а подекуди і підроблені документи, частина з яких створювалась за їхньої ж участі. В результаті корупційної схеми з «Ощадбанку» фактично вивели 20 млн дол США (160 млн грн в еквіваленті на момент вчинення злочину), що призвело до зменшення активів АТ «Ощадбанк» (збитків) на суму 133 млн грн через здійснення витрат на формування резерву за цим кредитом», - повідомляє НАБУ.

Наразі детективи здійснюють слідчі дії, вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Раніше повідомлялося, що в Україні щодо одного з народних депутатів відкрито кримінальне провадження за фактом виведення 20 млн доларів з державного банку шляхом зловживання службовим становищем.

Згідно з інформацією агентства «Українські новини», йдеться про нардепа Станіслава Березкіна з групи «Воля Народу». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: