Нацбанк визнав неплатоспроможним черговий банк

Нацбанк визнав неплатоспроможним черговий банк
Відділення «Фінбанку»

Акціонери «Фінбанку» ще на початку лютого прийняли рішення про ліквідацію фінустанови

Національний банк України ухвалив рішення про віднесення до категорії неплатоспроможних «Фінбанку», акціонери якого 2 лютого прийняли рішення про ліквідацію фінустанови.

На сайті НБУ зазначається, що за результатами діагностичного обстеження «Фінбанк» потребував докапіталізації і надав регулятору відповідну програму, проте станом на 1 квітня не виконав обіцяні заходи.

Також Нацбанк не отримав у встановлений термін план заходів щодо приведення діяльності банку у відповідність до вимог законодавства за операціями з пов'язаними особами.

«Неприйняття банком і його акціонерами запланованих заходів призвело до погіршення його фінансового стану. Зокрема, непогашення позичальниками заборгованості за кредитами викликало необхідність формування резервів під кредитні ризики, що призвело до збитків і зниження регулятивного капіталу до від'ємного значення мінус 320 млн грн. Це, у свою чергу, спричинило порушення економічних нормативів. Також непогашення позичальниками заборгованості за кредитами призвело до нездатності «Фінбанку» виконувати зобов'язання перед вкладниками і кредиторами», - наголошується в повідомленні НБУ.

Регулятор пояснив, що не зміг узгодити рішення акціонерів банку про ліквідацію фінустанови у зв'язку з невідповідністю обраних голови та членів ліквідаційної комісії вимогам законодавства.

Також повідомляється, що за даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, 99% вкладників «Фінбанку» отримають свої вклади у повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану суму у 200 тис. грн.

Клієнти з більш високими розмірами вкладів отримають виплати у межах суми, гарантованої фондом. Загальна сума відшкодування становить 2,9 млн грн.

За інформацією НБУ, ключовим власником істотної участі в банку(79,66%) є український бізнесмен Олександр Грановський.

Сьогодні Київська міська прокуратура також направила до суду обвинувальний акт стосовно екс-голови правління ПАТ «Банк «Контракт» за фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: